16/09/2013

HET NEST 'LEOPOLD'

HET NEST genaamd LEOPOLD  

Het is wel een beetje wennen. Niets heeft al een definitieve plaats. Het stapellen van 40 jaar archieven. De kleding ligt op een hoop. Het keukengerief is gedeeltelijk zoek. Pot en pan worden opgeborgen in de keukenkasten. De borden daar, of is het beter daar naast de kopjes. Ga zo maar door met de glimlach en de uitspraak “komt in orde”. Om de haverklap hoort Ikke Bravo Barbara von Brandenburg lispellen “wij zijn hier goed en de poes Lola vindt het ook leuk”.

De deur is vergrendeld. Je weet maar nooit. De bel rinkelt. Ja, ik luister. Enkel voor vrienden en kennissen wordt de voordeur op afstand geopend met het bericht “eerste verdieping”. Enkele dagen terug belde de politie aan om een vaststelling betreffende de inschrijving in de gemeente. “Even wachten a.u.b. want gelijk wie kan zeggen dat hij / zij inspecteur is.  Er ligt een brief in de bus met vermelding;

AVIS DE PASSAGE. Ce jour je me suis présenter chez vous suite à un dossier d’inscription, veuillez prendre contact sur mon gsm pour un rendez-vous’…                              Inspecteur V. DCT2/DO

PRUDENCE is de boodschap. Vandaag is de politieman er weer. Hij blijft met gespreide benen in de deuropening staan. Beleefd stelt hij enkele korte vragen en wil onze identiteitskaart zien. Geen probleem. Een korte groet en weg is hij.

Ikke Bravo staat op straat en steekt de sleutel in het slot van de voordeur. Iemand klopt hem op de schouder en zegt in gebroken Frans ‘monsieur vous perdu bague’. Onmogelijk want Ikke Bravo heeft nooit een ring aan de vingers. Een ietwat ruig uitziende man tegen de vijftig toont hem de zware gouden ring en zegt ‘vous prendre’. Meteen toont hij de gekende stempel die langs de binnenzijde geslagen is en zegt ‘oro…gold… 18 karaat, pour vous monsieur’. Ikke Bravo voelt de list van de zigeuner, haalt zijn geldbeugel uit zijn broekzak en overhandigt de man wat muntstukken. De man wilt meer maar dat lukt hem niet. Ikke Bravo heeft veel sympathie voor het zigeunervolk en de manier hoe ze aan de kost komen maar laat zich niet vangen. Hij zit nu wel opgeschept met de ‘valse’ gouden ring aan de vinger. Een geschenk kan men niet zomaar weggooien.

 

08:27 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.