07/10/2013

GEWOONTE

De GEWOONTE

In een nieuwe woning kweekt men nieuwe gewoonten. Dat wordt beetje bij beetje zichtbaar. De eerste weken is het even wennen aan het licht dat anders binnenvalt. De kleuren en geuren die de muren afscheiden brengen je niet meteen tot rust. Ook de klanken zijn een nieuwe ervaring en moeten een geijkte plaats krijgen in je brein. Na 33 dagen is het zover en zegt Ikke Bravo bijna automatisch ‘bij ons in de ‘Leopold’ is het zus of zo’. Na de boodschappen in ’t stad zegt hij tegen Barbara von Brandenburg; zo…we keren terug naar de ‘Leopold’.

De uitspraak bevalt haar en zij antwoordt: ‘Leopold 1 was de eerste koning van het Belgieland. Voor haar is het evident, Duitsland, Nederland, Engeland. Dus blijft ze hardnekkig bij Belgieland Zij voegt er aan toe ‘Leopold was van Duitse afkomst’. Leopold werd geboren in het kasteel Ehrenburg in Coburg als derde zoon en achtste kind van hertog Frans van Saksen-Coburg-Saalfeld en Augusta van Reuss-Ebersdorf en Lobenstein. Zijn volledige naam was Leopold Joris Christiaan Frederik van Saksen-Coburg Gotha.

Nee, niet dat het zo belangrijk is, maar het laat je het een en ander voelen wat je voorheen niet kende. De dagelijkse rit naar het stadscentrum laat je de straten en huisgevels ontdekken. Indrukwekkend hoe Brussel gebouwd is, alsof elke huisgevel door een te gekke architect werd bedacht. Eenheid is blijkbaar niet aan de orde. Godzijdank zucht Barbara von Brandenburg die blijkbaar de voorkeur geeft aan deze grenzeloze creativiteit. Elke Brusselaar kent de uitspraak “SCHIEVEN ARCHITEKT

In het hartje van de Marollen is het het grootste scheldwoord dat je naar je hoofd kunt krijgen.

11:56 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.