04/11/2013

APEN APEN APEN NA

APEN APEN APEN NA

Een leger soldaten.

Een zwerm mussen.

Een school haringen.

Een meute wolven.

Een kudde schapen.

Een stofwolk rond de Melkweg

.

Gekende uitspraak die er op duidt dat iedereen, iedereen na-aapt. Dat heet dan “samenhorigheid”. Zowel de minderbedeelden als zij die het veel breder hebben. De samenleving is aldus opgebouwd, of wij dat willen of niet. Ook de dierenwereld ontsnapt daar niet aan. Een zwerm mussen kwetterend in een boom tot er eentjes, om god weet welke reden, plots opvliegt gevolgd door de ganse kolonie. Een sierlijke vlucht boven het bos “Leopold” en daar zijn ze terug in de boomstruik dicht bij de uitkijkpost van poes Lola. In een moment van overmoed duikt de onervaren jonge poes vanaf het balkon één hoog in de tuin van de buurvrouw. Hops, de zwerm mussen vliegt in een sierlijke bocht richting de wolken… Merde alors!!!

De buurvrouw Maria, net terug uit Zeebrugge waar ze een mandje verse haring heeft gekocht bij een groothandelaar, opent behoedzaam de deur. Je weet maar nooit met al die vreemden die in de buurt rondhangen!

- Sorry… onze poes Lola zit in je tuin.

- Och… geen probleem. Even geduld want ik ben net bezig met het bereiden van rolmopsen. Recept gevonden op Smulwep zegt ze vriendelijk lachend.

Ingrediënten

8 gefileerde haringen (16 filets dus), 16 augurkjes , 2 uien, 2 kleine winterwortelen, 8 laurierblaadjes, 8 kruidnagels, 20 peperkorrels, 20 jeneverbessen, 1 bosje dille, 10 dl wijnazijn, 10 dl water.

Leg de filets op een (snij-)plank en druk hierop een andere plank. Plaats er een gewicht (bijvoorbeeld een pan water) op en laat dit 2-3 uren staan zodat de filets mooi plat worden.
Rol dan elke filet om een augurk en steek deze vast met een cocktailprikker.
Snij de uien in ringen en de wortelen in plakjes. Pluk de dille.
Breng azijn, water en de specerijen aan de kook.
Schik de haring-augurkrolletjes in een glazen pot die gespoeld is met sodawater.
Giet het marinadevocht op de rolmopsen en sluit de pot af.
Voor gebruik 3-4 dagen laten marineren in de koelkast.   

Ikke Bravo gaat meteen door de knieën en smeekt buurvrouw Maria of hij even mag toezien. Na de tweede wereldoorlog was de haring altijd aanwezig ten huize van de Bravo’s. Gebraden, gedroogd in de wind uit ’t zeegat, gerookt in de rookton of als rolmops in een glazen bokaal met deksel. Alles stond in een kast in de koele kelder en wie daar langs moest kon een haring meepikken zonder moeder Bravo om toestemming te vragen. Uit de vuist oppeuzelen, de graten zorgvuldig met de tong tussen de lippen duwen en met een korte ademstoot weg katapulteren was een klein kunstje.

De Noordzee en de zeeën boven Schotland zitten bomvol haring, aldus ad.nl. "Je kunt over de vis lopen, bij wijze van spreken". Dat zegt visser Diek Parlevliet van rederij Parlevliet en Van der Plas.

"In de zeeën zwemt zo veel vis rond, dat vissers hun netten zelfs niet meer durven uitgooien. Ze hebben schrik dat die overvol raken en scheuren of niet meer uit het water kunnen worden gehesen."

Volgens Van der Plas is het haringbestand zo gestegen na een inschattingsfout van wetenschappers in 2005. De haringstand werd toen te laag ingeschat waarna het vangstquotum drie jaar lang werd verlaagd. (adha)

Afgesproken, volgende keer gaat Ikke Bravo mee naar Zeebrugge. 100 km ver en toch zo dichtbij!!!

Vanaf nu…Een haring tussendoor om een ingebeelde honger te verdrijven en de zoete herinnering terug in leven te roepen. Wat een luxe…

Wat een weelde…

Zelfs de roekeloze poes Lola, gered uit het bos “Leopold”, is van de partij en smult lekker mee.

11:19 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.