25/11/2013

11 NOVEMBER

11 NOVEMBER

11 november is de 315de dag van het jaar (316de dag in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender. Hierna volgen nog 50 dagen tot het einde van het jaar. Dit is in vele landen, waaronder België, een officiële feestdag ter nagedachtenis aan de Eerste Wereldoorlog.

 

De Eerste Wereldoorlog, die ook de Wereldoorlog of de Grote Oorlog werd genoemd was een wereldoorlog gecentreerd in Europa die begon op 28 juli 1914 en duurde tot 11 november 1918 (nog altijd bekend als wapenstilstandsdag).

De langlopende oorzaak van de oorlog was de imperialistische buitenlandse politiek van de grootmachten van Europa, waaronder het Duitse Keizerrijk, het Oostenrijks-Hongaarse Rijk, het Ottomaanse Rijk, het Russische Rijk, het Britse Rijk, Frankrijk, en Italië. De moord op 28 juni 1914 op aartshertog Frans Ferdinand van Oostenrijk, de troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije, door een Servische nationalist, was de directe aanleiding van de oorlog. Het resulteerde in een Habsburgs ultimatum aan het Koninkrijk Servië. Er werden verschillende allianties, gevormd tijdens de afgelopen decennia, ingeroepen zodat binnen een paar weken de grootmachten in oorlog waren; via hun kolonies verspreidde het conflict zich gauw over de wereld.

Tegen het einde van de oorlog waren vier imperialistische grootmachten - het Duitse, Russische, Oostenrijks-Hongaarse en Ottomaanse rijk - militair en politiek verslagen en hielden op te bestaan. De opvolgersstaten van de eerste twee verloren veel grondgebied, terwijl de laatste twee geheel ontmanteld werden. De kaart van Centraal-Europa werd hertekend in een aantal kleinere staten. De Volkenbond werd gesticht in de hoop een dergelijk conflict in de toekomst te voorkomen. Het Europese nationalisme kwam voort uit de oorlog en het uiteenvallen van rijken, de gevolgen van de nederlaag van Duitsland en problemen met de Vrede van Versailles zouden bijdragen tot de Tweede Wereldoorlog. (Wikipedia)

VANDAAG ANNO 2013. Met doodgravers gezicht zijn de gezagdragers overal aanwezig bij de plechtigheden ter herdenking ‘Wapenstilstand Eerst Wereld Oorlog’. Morgen staan ze weer met holle beloften en breed lachend voor de Tv camera’s.                                                                                   Geen vuiltje aan de lucht…

Bij feestelijke bijeenkomsten ten huize van de Bravo’s in de polders gingen sterke verhalen heen en weer de gedekte tafel. De eerste of de tweede Wereldoorlog. 14/18 en 40/45 door elkaar alsof er geen verschil was. Oorlog is oorlog want ze lijken op elkaar. Wegen overvol vluchtelingen, vijandelijk gevaar en duizend angsten. In de met boomstammen gestutte kelder slapen met overal emmers zand in geval van een voltreffer door een brandbom. In de gazet De Zeewacht stond te lezen; Atoombomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki. Als gevolg van de aanvallen zijn circa 250.000 mensen om het leven gekomen. Als gevolg van stralingsziekte en kanker zouden nog enige honderdduizenden slachtoffers zijn gevallen. De Koreaoorlog begon in juni 1950. Een boezemvriend van Ikke Bravo vertrok op 18 december 1950 aan boord van het schip de Kamina in de haven van Antwerpen met als eindbestemming Pusan, waar het op 31 januari 1951 aanlegde. Zijn bataljon nam deel aan verschillende militaire operaties waarbij het ontzag en respect afdwong bij de geallieerde troepen. Het vaandel van de eenheid werd versierd met maar liefst 6 eervolle vermeldingen waaronder één Amerikaanse en één Koreaanse. Op het einde van het conflict werd de balans opgemaakt: meer dan 100 Belgische militairen sneuvelden, 478 raakten er gewond.

1957 verhuisde Ikke Bravo van Gent naar de hoofdstad Brussel. De voorbereidingen ‘Wereld Tentoonstelling’ waren in volle gang en kon hij meteen aan de slag in het Amerikaans Paviljoen. Werk in overvloed en dik betaalt. Elke avond tot laat in de nacht naar de beruchte kroeg ‘Welkom’ in de Kleine Beenhouwersstraat in het stadscentrum bij de Grote Markt. Daar stond zijn boezemvriend plots voor hem. Samen bleven ze de nacht doorzakken. Ja, hij was in Korea maar wilde daarover niets vertellen alsof hij zwijgplicht had.10 jaar later 1968, het spreekwoord ‘het hek is van de dam’. Hierdoor kunnen de daarin opgesloten beesten er uit komen, zich vrij bewegen, doen wat ze willen… Studentenopstand in Amsterdam, Berlijn, Parijs en een algemene staking in heel Frankrijk. De bezetting in Brussel van het Paleis voor Schone Kunsten was een topper van jewelste. Ook voor Ikke Bravo. Een nieuw tijdperk was aangebroken…

            L’IMAGINATION AU POUVOIR

DE VERBEELDING AAN DE MACHT

De menselijke verbeeldingskracht of fantasie is het vermogen om zich in situaties in te leven of gebeurtenissen of entiteiten te bedenken die niet bestaan, die onmogelijk kunnen bestaan of waarvan het bestaan onbewezen is. Dat wat wordt voortgebracht door de verbeeldingskracht wordt eveneens 'een fantasie' genoemd.

12:07 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.