25/02/2014

HEILIG >>

HEILIG >><< SCHIJN-HEILIG

Even in Internetwoud sprokkelen!

 

- De kruistochten of ook wel kruisvaarten waren militaire ondernemingen van de westerse christenen tussen 1095 en 1271 in Palestina. Het was een vroeg voorbeeld van de Europese expansiebeweging die op gang kwam nadat er in de tiende eeuw een einde was gekomen aan de invasies van Europa door Vikingen, Moren en Aziatische steppevolkeren. De krijgsheren die zich daarop tegen elkaar en de bevolking richtten, werden nu bij elkaar gebracht door de overtuiging dat de door het christendom als zijn rechtmatig eigendom beschouwde heilige plaatsen in het Heilige Land bevrijd moesten worden van de islamitische heersers, die deze sinds 638 in bezit hadden.

 

- Gulden Sporenslag vond plaats op het Groeningheslagveld te Kortrijk op woensdag 11 juli 1302 tussen milities van het graafschap Vlaanderen (dit betrof enkel het gebied rond de provincies West-en Oost-Vlaanderen) en het leger van de koning van Frankrijk. De slag was in militair opzicht opmerkelijk, omdat piekeniers en boogschutters in staat bleken een ridderleger te bedwingen. Dit was daarmee echter niet het einde van deze ridderlegers, zoals onder meer bleek bij Kassel (1328) en Westrozebeke (1382).

 

-Vlaamse Oostfrontstrijders waren soldaten die in de Tweede Wereldoorlog vochten aan het oostfront. Ze maakten deel uit van het Duitse leger en vochten tegen Rusland. De strijd aan het oostfront duurde van juni 1941 tot mei 1945. Veel oostfrontstrijders waren vrijwilligers uit de bezette gebieden.

-Holocaust, ook wel Shoah, Shoa of Sjoa (Hebreeuws: השואה Ha-Shoah) genoemd, was de systematische Jodenvervolging door de nazi's en hun bondgenoten voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de overheersing door nazi-Duitsland werden er zes miljoen Europese Joden vermoord. De moorden vonden grotendeels plaats in concentratie- en vernietigingskampen.

-Koreavrijwilliger. Op het Koreaplein van Diksmuide, aan het monument van de gesneuvelde en overleden Koreavrijwilligers uit West-Vlaanderen die deelnamen aan de gevechten in de "Vergeten Oorlog"in het "Land van de Stille Morgen" van 1950 tot 1955, werd een herdenkingsplechtigheid gehouden.

 

-Syriëstrijder uit Antwerpen, die onlangs naar België terugkeerde, waarschuwt jonge moslims die in Syrië willen gaan vechten aan het front. Zelf ontkent de 25-jarige man dat hij er gevochten heeft.

 

-Oekraïne. Volksopstand  draait op volle toeren! Voor Rusland zijn Amerika, Europa en de Joden verantwoordelijk.

 

Er zijn nog ontelbaar vele gevallen in de wereldgeschiedenis die onder de noemer HEILIG>><<SCHIJNHEILIG vallen. Een zevental voorbeelden is voldoende wil men de hoop blijven koesteren dat het ‘vroeg of laat’ beter wordt, en de Mens in harmonie met wat hem omringt in vrede kan leven. Ikke Bravo reisde door verschillende continenten, dicht bij de lokale bevolking en ver van de gevestigde machten. Waar dan ook werd hij warm onthaald. Het gaf hem een diep gevoel van vrede en behulpzaamheid onder de mensen.

 

 

10:47 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.