19/03/2014

KEEP SMILING

;-) keep smiling…

 

Война и Мир, Vojna i Mir

 

OORLOG EN VREDE(Russisch: Война и Мир, Vojna i Mir) is een roman van de Russische schrijver Leo Tolstoj, dat gaat over de oorlogen tussen Rusland en Frankrijk onder Napoleon (1805 - 1814).

 

Ikke Bravo heeft de roman nooit gelezen maar wel de Amerikaans/Italiaanse film “War and Peace” gezien in de bioscoop. Een groot succes. De film kreeg vijf Oscarnominaties en won een Golden Globe voor Beste Buitenlandse film

 

De Bolsheviks (1940) waren voor vader Bravo het “rode gevaar”die de Wereld zou meeslepen in een draaikolk van geweld. Daar was hij diep van overtuigd. De Bakeliet radio Philips 720 A uit 1932, met de losstaande zevenhoekige luidspreker bracht het nieuws tijdens het middagmaal tot in de woonkamer. Kinderen moesten zwijgen. De kleine Ikke Bravo dacht dat zo een vreemde naam Bolsheviks die hij moeilijk kon uitspreken gevaarlijke insecten zijn die zich verstoppen in hooioppers. In afwachting ze samen met het hooi mee worden binnen gehaald en gestouwd tot tegen de dakpannen van de koestal.

 

Driekwarteeuw later zit diezelfde, nu oude Ikke Bravo voor de TV. De nieuwsberichten. Referendum in Oekraïne. Onrustig in het Oosten van het land. ‘Bij Rusland’ zal het resultaat zijn.

 

Krim is nu een onafhankelijke staat en vraagt officieel toetreding tot Rusland. Tenzij… de rest van de wereld zich daartegen verzet. Dan is de ‘koude oorlog’ gestart! Het piepklein Belgenland heeft zich al uitgesproken over de  Krimkwestie terwijl 1500 Belgen naar de gemeente Jalhay (provincie Luik) zijn afgezakt om het oplichtend Mariabeeldje te bewonderen.

10:25 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.