12/05/2014

SLINGERUURWERKCONCERT

ANNO 1950 “Slingeruurwerkconcert”

Op de grote graanzolder hangen 15 slingeruurwerken netjes naast elkaar. Niemand wil ze nog in het dorp na de oorlog want het is te ouderwets zoals de Vlaamse lusters (kroonluchter) die overal vervangen wordt door neonbuizen die een koud wit licht geven.

Geen probleem, de zestienjarige Ikke Bravo komt de oude spullen wel ophalen met de driewielige bakfiets (triporteur in de West Vlaamse Polders).

Het ophangen wordt zorgvuldig uitgevoerd. Eén slingeruurwerk bovenaan in de punt van de zijgevel. Daaronder twee stuks. Dan drie gevolgd door een rij van vier. Vijf aan de basis. Het geheel in de vorm van een piramide,

 

1

2  3

4  5  6

7  8  9  0

1  2  3  4   5

 

De bakstenen zijgevelmuur is helemaal bezet met de slingeruurwerken, zorgvuldig opgehangen volgens de regels. Het tik-tak door elkaar tikken van de mechanismen schept de indruk van een grote maar rustige, gecontroleerde bedrijvigheid van de

 

TIJD-ALLER-TIJDEN.

 

Op 12 uur(middag) en 24 uur (middernacht) breekt wel de hel los want alle 15 slingeruurwerken gaan elk 12 keer slaan. Dat maakt 15 x 12 = 180 keer.

Daarna valt de heilige stilte in de overvolle tarwegraanzolder. Een teken van stille geborgen rijkdom.

 

Ziedaar het enige CONCERTO dat Ikke Bravo in zijn rijk gevulde leven bijwoonde. Een nooit overtroffen muzikale compositie.

12:08 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.