10/06/2014

3de RONDE

DE DERDE RONDE

 

De ouderwetse herenfiets is in het grasgroen geschilderd omdat er een pot olieverf overblijft van net in de verf gezette deuren en vensterluiken. In het hele dorp is het zelfde groen gebruikt en zijn de gevels in het wit gekalkt met onderaan een band van pikzwarte teer tegen het vocht.

 

Het is tijd voor de flink opgewassen Ikke Bravo om te gaan. De wijde wereld in. Over berg en dal. Weg van de dorpstraat, kerk en de uitgestrekte polders tot tegen de duinen van de Noordzee.

 

Allee… saluut, overal de kost en de wind vanachter!

 

Meer hebben polderbewoners niet over om afscheid te nemen van een medemens. Beter gezegd, meer gevoelens en emoties willen of kunnen ze niet laten blijken.

 

Nie truttieg doèn éé!

 

De graanzolder is leeg. De zware zakken tarwe zijn op sterke schouders naar beneden gedragen en op de door paarden getrokken wagens geladen. De eikenhouten vloer is schoon geveegd.

De muizen kijken bezorgd om zich heen en denken aan verhuizen.

Jaren later de grote renovatie van de oude boerderij. De binnenkoer waar de mesthoop lag is nu een vijver vol exotische vissen. Twee ooievaars in beton staan midden waterlelies.

De vijftien slingeruurwerken zijn van de muur gehaald en buiten naast het hondenkot op een hoop gestapeld in afwachting de oud-ijzer-boer langs komt die het ijzer, koper en lood sloopt. Het houtwerk wordt verzaagt tot brandhout voor de komende winter. Niets gaat verloren!

Goed en wel uitgerekend. Een kleine Driekwart eeuw geleden klonk het laatste  SLINGERUURWERKCONCERT.

11:05 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.