26/09/2014

SCHRIJVERIJEN

SCHRIJVERS EN HUN SCHRIJVERIJEN

Op de rommelmarkt van Brussel 3 MAIGRET’s van Georges Simenon gevonden. Zakformaat uitgave. Ikke Bravo neemt ze een voor een overal mee en leest waar hij ook gaat of staat. In min dat geen tijd zijn ze alle drie uitgelezen. Heldere taal, korte zinnen en men weet meteen waarover het gaat.  Pas bij de laatste bladzijde komt de volledige opheldering.

Nu begrijpt hij twee vriendjes Pinas en Rolando die hem jaren lang Georges Simenon hebben aanbevolen. Ze verzamelden alle uitgaven die verschenen. Ikke Bravo begreep het maar  niet dat hooggeschoolden zoals zij daar zo verlekkerd op waren. Bij het lezen moet hij steeds maar aan hen denken. De 3

romans zijn in een kleine week uitgelezen. 3 x 180 bladzijden.

Dezelfde dag en op de zelfde plaats van de rommelmarkt Ligt ook een “Livre de Poche” het JOURNAL 1931- 1934 van Anaïs Nin. Titre original “THE DIARY OF ANAIS NIN”. Een totaal ander paar mouwen van 500 bladzijden. Boeiend en langdradig samen want de dappere schrijfster blijft bij sommige delen ontzettend lang hangen in een vloedgolf van schrijverij. Als kind van 11 is ze begonnen met een dagboek te schrijven naar het schijnt. Bravo…denkt Ikke Bravo. Hij had Anais willen ontmoeten. Een lekker stuk moet ze geweest zijn.

Als wonder bij wonder, ook op de zelfde dag, ook op de zelfde plek van de zelfde rommelmarkt ligt het boek PLEXUS van Henry Miller. Een schrijverij van 650 bladzijden vreugde en verdriet. Henri weet niet van ophouden. Hij draaft maar door als een op hol geslagen paard. Een stortvloed van woorden doorspekt met namen van schrijvers, denkers, vrienden, vriendinnen en armoezaaiers die niet weten welke kant ze uit moeten. Wat een gezellige babbelkous. Henry denkt meer aan zichzelf dan aan de lezer, EN DAT IS ABSOLUUT TE BEGRIJPEN!

 

15:27 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |