08/11/2014

IL CAPPOTTO

IL CAPPOTTO

De nertsmantel uit de verpakking halen, ophangen en zorgvuldig afborstelen hoewel niet nodig gezien de perfecte staat van het kledingstuk dat een halve eeuw oud is. Het is moeilijk te schatten hoeveel gelooide nertsvellen nodig waren voor de mantel. Barbara von Brandenburg is 1.75 meter lang en de mantel is op 4 vuisten van de grond, heeft een genereuze monumentale kraag op de schouders en brede mauwen. Ikke Bravo gaat meteen opzoeken wat er op internet te lezen valt over nerts en waar ze leven. Als boerenzoon uit de Polder aan de Noordzee kent hij de waterratten, de mollen en de konijnenvellen maar geen nerts. De nerts is een opportunist. Zijn belangrijkste prooidier is de muskusrat, maar hij jaagt ook op rivierkreeften, vissen, watervogels, konijnen, muizen, reptielen als slangen en schildpadden, kikkers, weekdieren en regenwormen. Mannetjes eten meestal grotere prooi dan vrouwtjes. Vrouwtjes vangen vaker prooi in het water. Waar de nerts de prooi heeft gevangen, eet hij hem op. Soms legt hij in zijn hol voedselvoorraden aan. De belangrijkste vijanden van de nerts zijn vos, rode lynx, Canadese lynx, Amerikaanse alligator en Amerikaanse oehoe. Veel wijzer wordt men er niet van. De Amerikaanse nerts is een slanke met korte pootjes. De soort lijkt veel op de Europese nerts. De vacht van zowel de Amerikaanse als de Europese nerts is chocoladebruin tot zwart van kleur. Ook hebben beide soorten hebben een witte vlek die loopt van de keel tot de onderlip. De Europese nerts heeft altijd ook een witte vlek op de bovenlip, bij de Amerikaanse nerts ontbreekt deze vaak. De Amerikaanse nerts wordt ook groter: 30 tot 47 centimeter lang, met een gewicht van 700 tot 1600 gram. De Europese nerts is 30 tot 40 centimeter lang, met een gewicht van 550 tot 800 gram. De staart van de Amerikaanse nerts is 158 tot 194 millimeter. Mannetjes marterachtige zijn groter dan vrouwtjes (mannetjes 32 tot 45 cm lang, 840 tot 1800 gram zwaar; vrouwtjes 32 tot 37 cm lang, 450 tot 810 gram zwaar).

Op de schouders van Barbara von Brandenbourg heeft de “il cappotto” eenimposante uitstraling. Ze paradeert voor Ikke Bravo poedelnaakt in haar “il cappotto”. Ze verdwijnt even en komt te voorschijn met een babydoll onder de “il cappotto”. Ze verdwijnt en komt weer te voorschijn enkel en alleen op hoge hakken, een slipje en bh onder de “il cappotto”.

Pelsmantel halfdicht en kraag rechtop zoals in de modebladen uit de jaren vijftig valt best mee. De hoed ontbreekt, lispelt de oude Ikke Bravo. Heb ik, zegt Barbara von Brandenburg met een brede glimlach.

09:44 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |