20/04/2015

ORAS, DE VISIE

ORAS, de visie

 

Eigenaardig dat de notie ‘schoonheid’ die ik bij ORAS ontdek, mij nog het meest doet denken aan de manier waarop de theoretische wiskunde en de astrofysica met het fenomeen ‘schoonheid’ omgaan. Micio Kaku, een van de grondleggers van de supersnaartheorie  geeft in zijn boek ‘Hyperruimte’ een hoofdstuk de titel ‘Is schoonheid noodzakelijk?’. Ik citeer: ‘Eenvoud. Elegantie. Dat zijn eigenschappen die enkele van de grootste kunstenaars hebben geïnspireerd tot hun meesterwerken en precies die eigenschappen vormen ook de motivatie voor wetenschappers om natuurwetten te onderzoeken. Evenals een kunstwerk of een gedicht dat je bij blijft, hebben vergelijkingen helemaal van zichzelf schoonheid en ritme’.

Het is verbazingwekkend dat in deze tijden het wetenschappers zijn die nog over ‘schoonheid’ durven spreken. De natuurkundige Richard Feynman stelde het zeer lapidair: “Je kunst de waarheid herkennen aan haar schoonheid en eenvoud’. De wiskundige Henri Poincaré stelde radicaal: ‘De wetenschapper onderzoekt de natuur niet omdat het nuttig is; hij onderzoekt haar omdat hij ere behagen in schept en hij schept ere behagen in omdat zij mooi is’. En een laatste citaat van de astrofysicus Chandrasekhar, sprekend over de wiskundige Roy Kerr die de relatie tussen de vergelijkingen van Einstein en de zwarte gaten in het heelal oploste: ‘Dit ‘sidderen voor het schone’, dit ongelooflijke feit dat een ontdekking die werd gemotiveerd door een zoektocht naar het schone in de wiskunde haar volmaakte evenbeeld vindt in de Natuur, dwingt me te zeggen dat schoonheid  datgene is waarop de menselijke geest op het diepste niveau reageert.’Het gaat om de schoonheid van de inwendige structuur die een levend wezen, een machine, een wiskundige vergelijking maakt tot een perfect functionerende creatie vol potentie.

 

Wie het werk van ORAS vanuit deze ‘schoonheidsvisie’ bekijkt ontdekt de betoverende logica in zijn oeuvre. Hij voltooit zijn artistieke zoektocht naar de ware structuur van de werkelijkheid die zich altijd aandient als vervulling van de beloften die wij in onze wakende dromen hebben gezien. Een kunstenaar is altijd een droomvanger.

15:26 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.