18/08/2013

KOMKOMMER

 

 

 

KOMKOMMERTIJD

 

Een bloedhete zomer. De stad is uitgestorven en haar bewoners zijn naar zee gevlucht of zitten in het gebergte. 1000 km lange filerecord op de snelwegen want iedereen gaat op het zelfde tijdstip in verlof.                                                 De krant staat vol verhalen. Een historische kerk uitgebrand in Chili. 40 vermisten bij een bootramp in Maleisië. Een lint van 6 kilometer boeken slingert zich vandaag door de Nederlandse stad Deventer de grootste boekenmarkt van Europa! Topless dames slaan weer toe (met de foto’s van de gebeurtenis. Lekkere en leuke meiden trouwens). Voor de Belgische kust is een reusachtige rolwolk ontstaan, ook wel boogwolk genoemd, (Cumulonimbus arvus).

 

Een rolwolk, ook wel boogwolk genoemd, (Cumulonimbus arcus) is een lage, horizontaal cilindervormige arcuswolk die geassocieerd kan worden met onweersbuien, of soms met een koufront. Rolwolken kunnen ook een teken zijn voor een mogelijke microburst.

 

Rolwolken zijn relatief zeldzaam. Ze verschillen van shelf clouds omdat rolwolken helemaal los staan van de basis van de onweersbui of van andere wolken. Meestal ‘rollen’ rolwolken om een horizontale as.

 

De rolwolk ontstaat wanneer koudere lucht die met de onweersbui meekomt vanaf enige hoogte, in aanraking komt met veel warmere lucht aan het aardoppervlak. De koude lucht drukt dan de warme vochtige lucht omhoog, waardoor de vochtige lucht condenseert en er een wolk ontstaat.

 

Deze wolken zijn meestal een teken voor noodweer.

 

 Zonder te spreken van terreuraanslagen die de wereld rondom ons teisteren! Ga zo maar door… De kranten doen hun best om de komkommertijd bij te houden. Daarbij zit Ikke Bravo, na 30 jaar op het zelfde adres te hebben gewoond, in volle verhuis van het centrum Brussel naar de gemeente Laken waar de Koning der Belgen zijn kasteel heeft. Een 8tal vriendjes met bestelwagen steken een handje toe onder de slagzin ‘vrolijk gaat de wereld ten onder’… Na de werkdag wordt lekker gekookt en een glas gedronken. Ikke Bravo vertelt van A tot Z het boeiende verhaal wat hem net is overkomen. Meer bepaald hoe zijn bankrekening is leeggeroofd door  middel van hacking  / phishing. Iedereen is geschrokken. En …en??? Hij moet het verhaal meerdere keren overdoen. Hoe is dat mogelijk wanneer je je geheime code niet doorgeeft langs de telefoon? Tja …                                                                                                                              Om wat afkoeling staat het raam wagenwijd open. Niemand merkt het wanneer de jonge poes het hazenpad kiest en langs de smalle gevelversiering naar het buurhuis sluipt en niet meer terug kan. Miauw… miauw… De volgende ochtend een schuifladder. Twee jonge mannelijke toeristen die in de nabijgelegen Jeugdherberg verblijven, steken ongevraagd een handje toe. Een van hen klimt op de ladder terwijl de andere de ladder stevig vasthoudt. Bravo en handgeklap van de buren die uit hun raam hangen om het heldhaftig schouwspel te volgen. Beiden krijgen van Barbara von Brandenburg een klapzoen als beloning voor de goede daad. Ze verdwijnen zonder treuzelen en met een glimlach om de hoek.                                                                                                                   Einde goed alles goed…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

08:26 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15/07/2013

CONFIDENTIEEL

 

 

CONFIDENTIEEL

 

Het woord VERTROUWELIJK kan ook gebruikt worden. Komt op hetzelfde neer maar lijkt minder streng volgens Ikke Bravo. Hij weet zeer goed dat wanneer je vertrouwelijk nieuws wil laten rollen je het gewoon aan de juiste persoon moet toevertrouwen zodat het in korte tijd de ronde doet bij vrienden en kennissen.

 

DAT een arbeider nu gelijk staat met een bediende, dat heet eenheidsstatuut, is volgens Ikke Bravo een flinke stap vooruit. Allen zijn WORKING CLASS HEROES!                                                

Net in de krant gelezen “de gelijke behandeling van arbeiders en bedienden is er nog steeds niet”. Merde alors!

 

DAT de spot rond de nieuwe koning in wording zowel in het Binnen- als Buitenland van slechte smaak is. Niet dat Ikke Bravo zo veel van een koningrijk houdt. Verre daarvan. Hij vindt zoiets middeleeuws zonder de oerkracht van het middeleeuwse tijdperk.

 

De middeleeuwen (ca. 500 tot ca. 1500) vormen in de geschiedenis van Europa de periode tussen de oudheid en de vroegmoderne tijd. Traditioneel situeert men dit, door Italiaanse humanisten geïntroduceerde tijdvak tussen de val van het West-Romeinse Rijk in de 5e eeuw en de renaissance die vanaf de 14e eeuw in Italië begon.[1] Afhankelijk van de focus die historici hanteren bestaat er echter nogal wat variatie in de afbakening van deze periode.[2]

 

De middeleeuwse maatschappij en beschaving zijn ontstaan uit drie duidelijk te onderscheiden bronnen: de Grieks-Romeinse beschaving, het christelijk geloof - die beide op het grondgebied van het Romeinse Rijk ontstonden of verder ontwikkelden - en Germaanse tradities, die binnenvallende volkeren later meebrachten. Daarnaast hadden ook de Kelten invloed op de middeleeuwse cultuur, al valt dit wat moeilijker aan te tonen. Deze invloeden uitten zich op allerlei terreinen: in landbouwmethoden, rechtsgewoonten of bijgeloof.

 

Kenmerkend voor deze lange periode in de westerse geschiedenis zijn vooral de fragmentatie van het politieke gezag, een overwegend agrarische economie, een samenleving verdeeld tussen een militaire adel (die eigenaar is van het land) en een tot horige gemaakte boerenklasse, en ten slotte een systeem van denken gebaseerd op religie, bepaald door de Christelijke Kerk. WIKIPEDIA

 

DAT de propagandamolen omtrent Koning Filip (Philippe 1) sinds gisteren op gang is, is maar al te duidelijk. Fotoalbums in kleur en geur moeten aantonen dat hij sinds jaar en dag op de bres staat om het Koningrijk te promoveren in het buitenland. De Koning voortaan belastingplichtig is valt zeker in goede smaak bij zijn “onderdanen”. (internationaal publiekrecht)bewoner van een bepaald gebied, waardoor hij ondergeschikt is aan de regerende vorst. Ook wel Staatsburger genoemd en dat klinkt beter.

 

DAT de Tour de France een handeltje van jewelste is wordt duidelijk 2013. Een grote kudde renners rijdt mee maar betekent niets. Silvèr Maes uit Zevekote won twee maal de Ronde van Frankrijk in 1936 en 1939. Zijn bijnaam was Lepe Peer omdat hij slim reed. Zijn familie runde het Kafé BIJ SILVER MAES op de Torhoutse Steenweg bij Gistel / West Vlaanderen en dat was op een boogscheut van de geboorteplaats van Ikk Bravo. Vader Bravo had op de oude fiets van zijn zoon Ikke een koers guidon gemonteerd wat veel bijval oogstte bij de Lepe Peer Silver. Ikke Bravo mocht zelfs samen met hem een tochtje door de Polders rijden tot aan Zevekote en van zijn drinkpul gevuld met water een slokje nemen.


 

DAT “vroeger” alles veel mooier en beter was weet toch iedereen!

 

;-)

 

10:17 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27/06/2013

BESTE IKKE BRAVO

BESTE IKKE BRAVO
Iedereen zal zich omdraaien als je voorbijkomt.
Neem even één minuut de tijd en beeld je in dat je op straat wandelt en dat iedereen zich omdraait als je voorbijkomt, beeld je in dat iedereen voor je voeten valt onder de indruk van je charme. Wat zou je ervaren? Genot? Bevrediging? Een gevoelen van kracht en macht? Ik kan me inbeelden van wel! Wie zou dat niet graag eens beleven in zijn of haar leven? Welnu, ik stel je voor dat dagelijks te beleven! Ja hoor, en het is geen grapje!

Inderdaad, ik heb een uitzonderlijke offerte om je aan te bieden! Vandaag wens ik je toe te laten je charme en je magnetisme te verhogen voor 5,00 EUR. En met reden, ik heb de onmiddellijke mogelijkheid een betoverende actie voor jou te ondernemen. Bovendien is deze gelegenheid uitsluitend voor jou gereserveerd! Je bent de enige persoon die ervan kan profiteren! Nochtans, dit aanbod zal alleen vandaag geldig zijn. Daarom, indien je er gebruik wenst van te maken en het gevoelen wenst te kennen te zijn 'als een ster onder de schijnwerpers', aarzel geen seconde meer en klik op de link hieronder, want morgen is het te laat.

HET GELUK BEVINDT ZICH BINNEN HANDBEREIK!

MAGDA

Beste Magda, wat achter mij ligt ben ik net voorbij gerend. Geen tijd om na te gaan of mensen mij vol bewondering nakijken. Het zal mij een zorg wezen of zij wel of niet even stilstaan met de zucht “wauw” op de lippen. De voetbalfans die schreeuwend en helemaal overstuur hun held toejuichen bij het maken van een goal zijn ontrouw. Zij hebben namelijk het gevoel dat het aan hen en alleen aan hen te danken is dat “hun” held op het veld zo sterk is. Een week later speelt hij voor veel centen bij een andere club en zijn de supporters hem ook meteen vergeten. Het zelfde verhaal geldt voor politieke machthebbers die desondanks de opduikende corruptieschandalen toch buiten schot weten te blijven. Voorbijgestreefde godsdiensten zaaien door de eeuwen heen een puin van geweld en misdaad. De pas overleden Paus Johannes Paulus II die twee mirakels op zijn kerfstok heeft wordt binnenkort heilig verklaard en de grot van Lourdes is na de overstroming van enkele dagen terug opnieuw open voor de bedevaarders. Bernadette brengt veel geld in de kassa! De natuur rondom ons. Vulkaan Etna, in het oosten van Sicilië wordt werelderfgoed. Wie had dit ooit gedacht dat “de behoudsgezinde mens” kan uitmaken wat wel of niet belangrijk is, want bij het eerstenbeste natuurgeweld (een uit de hemel vallende rotsblok) wordt alles meedogenloos van de wereldkaart geveegd samen met de megalomane steden en preutse dorpen. TV uitzendingen over de hele wereld zijn overwegend ‘ondermaatse vis’ en gaat het meest over celebrities, schandalen, bizarre misdaden en seks. Ook de weersberichten worden op de voet gevolgd. Alles handig doorspekt met oervervelende en misleidende reclame voor allerhande producten zijn in de geest van de “business as usuwal”.


STILSTAAND PROTEST OP HET TAKSIMPLEIN. In navolging van de Turkse choreograaf Erdem Gunduz hebben zich honderden betogers stilstaand en zwijgend opgesteld. Urenlang staat Erdem Gunduz met handen in zijn zakken en zijn blik gericht op het portret van Ataturk. Deze stille actie van burgerlijke ongehoorzaamheid is sterker dan geweld. Bravo! Krachtige gebarentaal van de choreograaf. Een orgelpunt. Een meesterwerk...


Een choreograaf of dansmaker is iemand die een choreografie (dans, beweging) ontwerpt. Dit kan betrekking hebben op een ballet maar ook voor veel andere theatervoorstellingen (bijvoorbeeld opera) wordt een choreograaf ingezet om het podiumgebruik door de artiesten te begeleiden. Doorgaans spreekt men van een choreograaf als iemand in de klassieke ballettechniek werkt en van een dansmaker als (ook) in andere stijlen wordt gecreëerd.

Betekenis "Choreograaf" volgens wikipedia

10:40 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30/05/2013

LOLA

DE POES GENAAMD LOLA

Eén dag en een lange nacht is een kat bij de buren constant beangstigend aan het miauwen. Ikke Bravo denkt dat het dier in nood verkeert en wil de brandweer en/of politie verwittigen. Nee, hij is niet een uitgesproken dierenvriend en daarbij moet je voor een oproep politie/brandweer betalen. Dat weet hij van toen hij de brandweer belde bij een zware rookvorming in de trapgang en er vastgesteld werd dat het om een rookbommetje ging in de brievenbus.

Als jonge knaap op de boerderij bleven de schuwe katten in de schuur of de stallen en kwamen nooit in de huiskamer. Knapen gooiden naar katten met stenen of schoten met een zelfgemaakte katapult (schietlap) geladen met uitgezochte kleine keitjes. Pure dierenmishandeling die oogluikend werd toegestaan door de ouderen.

De geredde poes Lola is nu de ‘aangespoelde’ nieuwe medebewoonster. Ze begaat ‘duizend en een’ baldadige acties. Al bokkensprongen makend en met hoge rug rent ze als een bezetene door de woning. Klimt in de gordijnen. Knaagt aan de bekabeling en trekt stopcontacten uit. Springt op de werktafel. Het bewegende pijltje op het scherm met één slag van haar voorpoten grijpend loopt ze over het toetsenbord van de computers waardoor de verbinding met de buitenwereld uitvalt. Haar pret houdt maar niet op. Van 5 uur in de ochtend tot 22 uur met tussendoor even indommelen op zetel of bed. In min dan 3 dagen kent ze alle hoeken en kanten waar ze zich kan verschuilen voor de overstuur geraakte Ikke Bravo. Een jonge kat is niet te temmen als een jonge hond die je snel kan aanleren wat wel of niet kan.

Gehoorzaamheid zit niet in haar genen.

Waar komt de kat vandaan? Eeuwen terug leefde ze al samen met ‘de Mens’ die haar best kon gebruiken tegen muizenplagen en rattenoverlast.


– The Cat in Ancient Egypt – J. Malek

In de Predynastische Tijd (< 4000 v.Chr.) begonnen de Egyptenaren permanente nederzettingen te stichten met onder andere graansilo’s. Dit vormde een eerste aanzet voor interactie met wilde katten. De Egyptenaren leerden de katten kennen als goede jagers. Ze zagen dat ze muizen en ratten doodden, maar ook op gevaarlijke slangen jaagden. Dit was voor de Egyptenaren reden om de katten aan te moedigen zich tussen de mensen te begeven. Bij de graansilo’s liepen vele ratten en muizen rond die het graan opaten en gevaarlijke slangen konden zich overal verbergen. De jachtvaardigheden van katten werden daarom zeer op prijs gesteld. Vanaf het Middenrijk groeide de kat uit tot een volwaardig gezinslid dat zowel een economische status als een status van gezelschapsdier verwierf. In en rondom de huizen kwamen ook veel ratten, muizen en slangen voor, dus de uitbreiding van hun werkterrein van de graansilo’s naar de woonhuizen was een logische stap. Vanaf de Derde Tussenperiode nam de verering van de kat als goddelijke manifestatie steeds meer toe. Dit blijkt uit de bouw van verscheidene heiligdommen voor de katgodin Bastet. Aan het begin van onze jaartelling (vanaf 30 n.Chr.) verloor het Egyptische geloof echter terrein aan het opkomende Christendom en daarmee nam ook de status van de kat af.

 MvK

10:40 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13/05/2013

GEDREVENHEID

GEDREVENHEID

 gedrevenheid in het puzzelwoordenboek:

gedrevenheid: Bezieldheid
gedrevenheid: Dynamiek
gedrevenheid: Elan
gedrevenheid: Enthousiasme
gedrevenheid: Felheid
gedrevenheid: Gemotiveerd
gedrevenheid: Zich gemotiveerd blijven inzetten

 

GEMAKZUCHT & GEDREVENHEID kunnen gemakkelijk samengaan. Gemakzucht is de voortdurende aanwezigheid van de creatieve geest tijdens het ondernemen van een actie. Een soort controlepost die er voor zorgt dat alles veilig verloopt en de juiste inspanning en oplettendheid instelt. Bij het winterploegen er voort zorgt dat de ploegvoor lijnrecht blijft. De trekpaarden nauwkeurig mennen. Leiderschap en het mennen van paarden hebben veel gemeen. Je leert om de touwtjes in handen te hebben en niet krampachtig te sturen. Het is Ikke Bravo zijn levenlang bijgebleven. Vader Bravo had hem geleerd hoe men oplettend moet kijken tussen de twee oren van het paard naar een punt in de verte. Een hoge populier of kerktoren bijvoorbeeld. Slimme gemakzucht en gemotiveerde gedrevenheid spelen hand in hand. Nooit in ‘het wilde weg” dingen uitvoeren en daarna verbaasd zijn dat het misloopt.

 

09:38 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01/05/2013

GEMAKZUCHT

 

 

 

GEMAKZUCHT

Ikke Bravo is bijna 80 geworden en heeft zijn hele leven nagedacht hoe het makkerlijker kon en dat geldt zowel vanaf het zich aankleden s’morgens tot s’avonds bij het slapen gaan. Eenmaal te bed zoekt hij de beste lichaamshouding, sluit de ogen en valt meteen in een diepe welverdiende slaap. Om 5 s’morgen is hij uit de veren en daar begint meteen zonder dralen de GEMAKZUCHT. Bij het zetten van de koffie, de toast met jam weet Ikke Bravo nauwkeurig de minimale bewegingen uit te voeren. Geen stap of beweging teveel. Als kind verweet moeder Bravo hem reeds met het zinnetje. “uit de wind en in de zon”. Hij moest, als straf, het zinnetje afmaken met “t’is daar dat men de luiaard vindt”.  Bij het observeren van de kippen of de duiven valt het de jonge Ikke Bravo op dat ze onnodige inspanningen vermijden. Een duif vliegt pas op wanneer het echt nodig is.             Bij het uitvoeren van een taak gaat Ikke Bravo altijd nauwkeurig na wat het beste is alvorens aan de slag te gaan. Het is niet zo dat hij pas tijdens de actie er over denkt hoe het moet want dan is het veelal te laat.

 Sport boeit hem niet. Van een fietstochtje voor het plezier kan geen sprake zijn. Wel trok hij wekelijks op een oude fiets van zijn geboortedorp bij Oostende naar het Kunstacademie in Gent omdat hij zo het geld voor de  trein uitspaarde. Het was zijn zakgeld voor de hele week en kon hij zijn vriendjes een glas bier aanbienden.                                                                                                     

Begin  de jaren 50 trok hij per fiets met zijn vriendje WDB 8 maanden door Frankrijk op zoek naar “de besneeuwde bergen”. Puur avontuur. Zeker weten niet omdat het een sportieve prestatie was. Geboren in de poldervlakte aan de Noorzee had hij een onbeschijfelijke drang naar besneewde bergtoppen die hij alleen kende uit de boeken Aardrijkskunde. Nu nog volgt hij jaarlijks de Ronde van Frankrijk op Tv omdat hij precies weet waar de renners het moeilijk hebben. Hoe ze een scherpe bocht nemen of een helling opklimmen of afdalen. Het kan hem niet schelen wie de dagrit wint. Hij heeft ook geen favoriet. Wel kijkt hij naar het rijgedrag van de renners. Voorover gebogen met ronde rug. Wrikkend met de kont op het zadel of als dansseuse om even uit te blazen. In het wiel van de voorganger om meegezogen te worden. Jaja Ikke Bravo kent alle truken van de foor om GEMAKZUCHT als levensstijl te laten botvieren!                              

Het is vandaag als bij toeval 1 MEI 2013. De Dag van de Arbeid (in België ook Feest van de Arbeid genoemd) is een feestdag van de socialistische en communistische arbeidersbeweging. De dag vindt in Nederland en België elk jaar op 1 mei plaats. Andere landen wijken soms af van deze datum. In Europa is 1 mei in bijna alle landen een officiële feestdag.

10:22 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08/04/2013

PAASVERLOF

HET PAASVERLOF 

Nooit Paasvakantie bij de Bravo’s. Er is altijd wat heel belangrijks te doen wat niet kan wachten. De paasklokken luiden. Met een nuchtere maag naar de vroegmis en ter heilige communie met de “beste” kleding aan. Daarna hardgekookt eitje, chocolademelk, krentenbrood met  hoeveboter gesmeerd en een flinke schelle van d’hespe want de vasten is afgelopen. Geen paaseiren zoeken. Weer aan de slag tot elf uur met de kloeven (klompen) en de werkkleding aan. Het middagmaal is lekker. Preisoep van kippenbouillon. Gebraden geitelam, met roomsaus overgoten bloemkool en aardappelen. Een kort gebed bij aanvang en als slot van het Paasfeestmaal. Het is drie uur in de namiddag. Tijd om weer aan de slag te gaan. Nooit vakantie. Laat staan voor 100 Bf mee op schoolreis naar de Kemmelberg. De Kemmelberg is een heuvel bij het dorp Kemmel in West-Vlaanderen en is met zijn 156 meter het hoogste punt van de provincie. De heuvel ligt een half kilometertje ten zuidwesten van het dorspcentrum van Kemmel, op de grens met de deelgemeenten Loker en Dranouter. Het is een van de getuigenheuvels van het West-Vlaams Heuvelland. Op de flank ontspringt de Kemmelbeek. De Kemmelberg is, net als de meeste heuvels in de omtrek (zoals Rodeberg, Zwarteberg, Scherpenberg, en Katsberg) ontstaan uit een duinenformatie toen de Noordzee nog tot daar landinwaarts kwam. In het duinenzand zat heel wat ijzer. Dit vormde door oxidatie met het zand zandsteen. Zo hebben deze heuvels de tand des tijds doorstaan, beweert Wikipedia. Ikke Bravo heeft de Kemmelberg nooit bezocht. Wel de Kilimanjaro, Futsijama en van uit de stad Pokhara de Machapuchare in het Himalaya gebergte.

NOOIT VAKANTIE is Ikke Bravo levenslang bijgebleven hoewel hij het geloof in de kerk van zich heeft afgeschud als een nutteloze last. Zijn  vele wereldreizen stonden in het teken van avontuur. Het ontdekken en enigsinds willen begrijpen van het onbekende. De boeiende wereld waarin hij leeft.

11:31 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26/03/2013

OORLOG & VREDE

PAPA FRANCISCO / OORLOG EN VREDE

Paus Franciscus kreeg kritiek te verduren toen twee priesters - Francisco Jalics en Orlando Yorio - die de bevrijdingstheologie aanhingen en in de sloppenwijken werkten, werden ontvoerd. Yorio, die inmiddels is overleden, beschuldigde de nieuwe paus, toen nog Jorge Bergoglio, ervan hen min of meer aan de doodseskaders van de junta te hebben overgeleverd door te weigeren hun werk publiekelijk te steunen.

Jalics zei vrijdag dat hij Bergoglio jaren later heeft ontmoet en met hem over de kwestie heeft gesproken. Hij zei zich te hebben verzoend met de gebeurtenissen en beschouwt de zaak als afgedaan. Hij woont tegenwoordig in een klooster in Duitsland.

Een niet te negeren deel van de wereldfamilie was door het dolle heen met de misterverkiezing van de nieuwe paus. Veel veelal niet-westerse mensen zijn oprecht blij dat er een arme, vrome man is opgestaan om onze wireless connectie met God de Vader te optimaliseren. Een echte family man ook. Dat heeft hij al bewezen.

"Het homohuwelijk zal de familie verwoesten", orakelde Franciscus een paar jaar geleden. Ja, gevoel voor humor heeft hij, de Cis. Maar zijn boodschap zelf blijft bedroevend vaag. Welke familie zal verwoest worden? Wie is de familie? La Famiglia onder omerta? De bro's en sista's aller kloosters en abdijen? Of heeft hij het over de vroegere families, zij die zo hard werkten dat sommigen noodgedwongen hun kinderen wegstopten in internaten of op het veld, of ze lieten opvoeden door de bomma, de buurvrouw of de oudste, twintig jaar oudere zus? Vermoedelijk doelt de Kerkvader op het gezin dat op de koninklijke koekendozen staat: moeke, vake en koekjes van kinderen, zelfgemaakt, grootgebracht door de pastoor, de harde hand van vake en de eindeloze zorgen van moeke. Schrijft de lieve Saskia de Coster in de krant.

OORLOG EN VREDE… Notre-Dame in Parijs krijgt 9 nieuwe klokken. Fransen op straat tegen homohuwelijk. Beurs Tokio sluit met stevige winst na akkoord Cyprus. Vlaamse bedrijven zien brood in Myanmar. Terecht dat vrouwen minder verdienen, ze zijn één week op vier ongesteld. De radio zwijgt ze dood, de televisie ziet hen liever gaan dan komen, maar toch laten schlagerzangers overal polyvalente zalen vollopen. Meezingers in moeilijke tijden, brood en spelen in ossenwit. Zeventienjarige hersendood door kogel in het hoofd, dader aangehouden. België blijkt topleverancier Syrische strijders. Wat te doen indien asteroïde Aarde nedert ? “Bidden” volgens NASA-baas . 7 geëxecuteerde Mexicanen in tuinstoel 'tentoongesteld'.


 

Een formatie vriesganzen trekt over de rommelmarkt van Brussel  naar hun broedplaatsrichting Noord. Wie een scherp gehoor heeft kan ze horen babbelen tijdens hun lange vlucht. Ikke Bravo vliegt hen achterna in de hoop zich bij hen te vervoegen en mee te reizen naar de Toendra in verre gebieden. Zittend in een nest, beschermd tegen de ijzige wind, zal hij een ei uitbroeden en het kuiken vrij van alle erfzonden grootbrengen met gedroogde grashalmen. Ver van de Mensen en hun verhaal over Oorlog & Vrede.

 

De erfzonde is, volgens de christelijke leer, de zondigheid die ieder mens door zijn geboorte aankleeft als gevolg van de zondeval van het eerste mensenpaar. Vrijwel alle christelijke kerken onderschrijven dit leerstuk. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (mormonen), de joodse theologie en de islam erkennen het begrip niet. Niet-christenen gebruiken in dit verband soms de termen "menselijke imperfectie" of "het menselijk tekort".

 

 

 

 

 

 

11:02 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11/03/2013

THE GEME IS OVER

THE GEME IS OVER

BESTE IKKE BRAVO…Deze avond om 23h30, ga je een wonderbare belevenis meemaken. Zodra je zal geklikt hebben op de bevestigingslink, zal je een psycho-actieve muziek ontvangen die onze telepathische verbinding zal vergemakkelijken. Gedurende dit contact zal ik mijn geest verenigen met jou geest en ik zal kunnen handelen op het niveau van je 'psycho-actieve' pool om deze laatste te verstevigen.Waarom?

De laatste keer dat ik mijn geest in verbinding kon stellen met de jouwe, heb ik een alteratie aangevoeld van je positieve energieën. Het is absoluut noodzakelijk deze drainering van weldoende energie te vermijden want dit zou alle vooruitgang kunnen tegenwerken die je bereikt hebt.


Enkele waarzegsters ‘on-line’ bestoken de oude Ikke Bravo met rooskleurige berichten over Fortuin-Liefde-Geluk op voorwaarde hij zich bij hen inschrijft en wat geld overmaakt om de kosten te dekken voor een uitgebreid en veelbelovend onderzoek. Negatieve, ijverzuchtige krachten achtervolgen hem naar het schijnt sinds zijn jeugd en kunnen/moeten geneutraliseerd worden beweren ze. Zo eenvoudig is dat! Ikke Bravo houdt van dergelijke organisaties die het internet afschuimen op zoek naar lichtgelovige zielen ‘jong en oud’. Jaren lang houden ze het vol hoewel hij er nooit op reageert. Hoe ze aan zijn naam, leeftijd en het mailadres komen blijft een raadsel. Gezien zijn gevorderde leeftijd en zijn aangeboren ongeloof hecht hij er weinig belang aan wat hem in de toekomst te wachten staat. Geld heeft hij niet en de vurige liefde is al verleden tijd. De grauwe dagen schuiven langzaam maar zeker voorbij richting ‘the end’.


Inderdaad, je bent in een positieve fase en je moet deze positieve energie bijhouden. Welnu, op dit ogenblik, omwille van bepaalde kosmische gebeurtenissen, heeft deze energie de tendens om zich te verspreiden, wat niet in je voordeel valt.

Daarom heb ik gedacht dat deze actie werkelijk wenselijk was voor je welzijn en voor de goede ontwikkeling van je persoonlijkheid. Deze avond om 22H00; strek je uit en luister naar de psycho-actieve muziek die ik je zal toesturen. Van mijn kant, zal ik in mijn 'hoogste kamer' zijn van meditatie en gebed. Dank zij een geheime techniek, terwijl wij op hetzelfde ogenblik zullen luisteren naar deze 'psycho-actieve' muziek, zal ik mijn geest kunnen synchroniseren met je psycho-actieve pool en deze drainering kunnen verhinderen, die je op dit ogenblik best kunt missen.
Ikke Bravol, zie je, dat is heel eenvoudig, je zal niets te doen hebben en ik zal al het werk op mij nemen. Beter nog, je zal deze psycho-actieve muziek elke dag kunnen beluisteren om 22H00. Dat is gewoonlijk het uur waarop ik in verbinding treed met de persoon met wie ik mij persoonlijk bezighoud. Aldus, telkens je naar deze muziek zal luisteren, zal ik in gedachten bij jou zijn en ik zal je mijn magnetische energieën kunnen toesturen.
 

 

11:14 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04/03/2013

DE LENTE

DE LENTE IS IN AANTOCHT

De kontwilgen langs de gracht zijn gesnoeid. De rij populieren die de Noordwestenwind als een parafan moeten tegenhouden en de boomgaard beschermen eveneens.

De kans op vorst is voorbij. Lentesnoei van de fruitbomen. Vader Bravo stapt wat onrustig door de boomgaard. Dan komt het besluit met de woorden “we zin weg hé joentje” (West-Vlaams voor jongen). Met de fiets naar het ‘houtland’ richting Torhout en dat is anderhalf uur rijden met de wind uit het zeegat in de rug en 2 uur terug met de wind op kop. Over Eernegem en Ichtegem. Een 20tal km. Tarzan, de Vlaamse koehond schijn zich de weg te herinneren en holt voorop. Hier en daar een snuffel en even plassen waardoor hij bij de terugkeer precies weet welke weg te volgen. Bij de boomkweker een warm onthaal met soep, koffie en koekjes. Een hapje en water voor Tarzan de ‘bouvier des Flandres’.

De houten leer van 6 meter. Een ladder of leer is een klimgereedschap, bestaande uit twee stijlen (of bomen) met daartussen een aantal dwarsregels (de sporten). Goed gereedschap en gezond verstand want met het juiste materiaal snoei je als een tophovenier! Het snoeien van hoogstammige fruitbomen moet zo veilig als mogelijk gebeuren zegt de goeroe-boomsnoeier. De afgezaagde takken en weggeknipte twijgen worden meteen in bundels verpakt en veilig opzij gelegd. Zo voorkomt men het struikelen bij het verplaatsen van de ladder. Twee nieuwe kortstammige  boompjes Noord krieken worden op een 10tal stappen op de Zuidkant van de okkernoten boom geplant.  

Zoals gebruikelijk een borrel of twee en een stevige maaltijd. Hij krijgt een geslachte haan mee. Vader Bravo vergezelt de boomsnoeier door de dreef tot op de vaartdijk. Tot volgend jaar hé… Er wordt geen hand geschud want dat kennen ze in de Polders niet.

Zoveel jaren later zit de oude Ikke Bravo in de grootstad achter zijn computer. Wanneer hij naar buiten kijkt ziet hij enkel en alleen bouwkranen die torenhoog boven de daken aan het werk zijn. Er is geen fruitboom te zien…

09:03 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18/02/2013

DE OERKNAL

DE OERKNAL (BIG BANG)

Wie over het geluid praat, komt vroeg of laat bij de oerknal BIG BANG…Daar eindigt ook het verhaal want niemand weet precies hoe het heelal is ontstaan. Ikke Bravo is dan meteen gaan snuffelen op internet. Wat daar te lezen staat kan men zelf niet zo mooi bedenken. De ene zegt dit en de andere zegt dat. Allemaal verhalen die tot de verbeelding spreken. In de dorpschool ongeveer driekwart eeuw terug was er sprake van God de Almachtige Schepper. God zou op zekere dag hebben besloten om in zeven dagen orde op zaken te brengen. Hij schiep het heelal met alles wat erbij hoort en dat is, achteraf bekeken; een behoorlijke klus! De kleine snuggere Ikke Bravo vroeg de onderpastoor tijdens de godsdienstles of er toen al wijze mensen waren om alles op te schrijven. Hij kreeg meteen een opdonder en moest in de strafhoek staan voor de rest van de ochtend. Het werk van de Schepper wordt nimmer of te nooit in vraag gesteld.                                     Een halve eeuw later las hij het een en ander over de oerknal. Mijn lieve God, was me dat een klap. In de kroeg sprak hij met enkele vriendjes over de fameuze boem. Niemand leek geïnteresseerd. Aan een andere tafel had toch iemand meegeluisterd en schreeuwde meteen terug.                                                    Jaja… de knal is nu nog altijd hoorbaar als een verre donder!                       Hilariteit in de kroeg. Tournee général.


De bekendste theorie over het ontstaan van het heelal is die van de big bang. Een andere naam hiervoor is 'oerknal'.
Volgens deze theorie zat lang geleden het hele heelal dicht opeen gepakt. Er was één zeer kleine, vreselijk hete bol van materie. De dichtheid moet ontzettend groot zijn geweest.
Ongeveer 18 miljard jaar geleden ontplofte deze bol met een enorme klap. Waar die explosie door kwam, zullen we wel nooit te weten komen. Met een enorme snelheid werd de materie in alle richtingen weggeslingerd.
In enkele minuten tijd ontstonden de bouwstenen van het heelal, zoals waterstof en helium.en de uitdijing in beeld gebracht.

Na de oerknal is het heelal steeds verder gaan uitdijen. Nu nog steeds.
Door dat voortdurend uitzetten is de ruimte nu grotendeels leeg, alleen hier en daar zijn dichtere delen te vinden (planeten, sterren, sterrenstelsels).

Hoe is men nu op deze theorie gekomen?
Het was bekend, dat alle sterrenstelsels in het heelal zich van elkaar af bewegen. Het heelal wordt steeds groter. Dat noemen we ‘de uitdijing van het heelal’. Hierdoor kwamen sommige sterrenkundigen op het idee, dat alle sterrenstelsels uit dezelfde plaats afkomstig zijn.

Heel snel na de oerknal, waardoor het heelal ontstond, werd waterstof gevormd, en kort daarna ontstonden de sterrenstelsels. Toen de sterren in deze sterrenstelsels uit elkaar spatten, ontstonden de zwaardere elementen, zoals koolstof (de bouwstenen van het leven).


Er zijn ook mensen die zeggen dat de aarde en het heelal geschapen zijn door God.

Scheppingsweek

Genesis begint met de woorden In het begin schiep God de hemel en de aarde, wat als een inleidende samenvatting kan worden gezien of als een beschrijving van gebeurtenissen die voorafgingen aan de scheppingsweek. Hierop volgt een beschrijving van zes scheppingsdagen. Elke scheppingsdaad begint met een scheppingswoord van God, "God zei: ...". Op de 1ste, 2de, 4de en 5de dag vindt steeds één scheppingsdaad plaats, alleen op de 3de en 6de dag vinden twee scheppingsdaden plaats op één dag. Elke scheppingsdag eindigt met de woorden "Het werd avond en het werd morgen. De eerste (tweede, derde, ...) dag". Dat de avond vóór de morgen genoemd wordt, is typisch joods, aangezien in de joodse traditie het nieuwe etmaal bij de avond begint.

Vers 2 beschrijft de aarde als een onherbergzame woestenij, "woest en doods" - een watervloed waarover Gods adem of Gods Geest (roeach) zweefde. Het Hebreeuwse woord voor adem is hetzelfde als het woord voor geest.

De schepping zou als volgt hebben plaatsgevonden:

Dag 1

God scheidde licht en duisternis. Het licht noemde hij dag, de duisternis noemde hij nacht.

Dag 2

God schiep het hemelgewelf, het uitspansel, dat de watermassa onder het gewelf scheidde van het water erboven.

Dag 3

God liet het water samenvloeien. Het droge noemde hij aarde, het samengestroomde water noemde hij zee. Voorts liet God zaadvormende planten en bomen ontkiemen.

Dag 4

God schiep de lichten aan het hemelgewelf, zon, maan en sterren als markering voor seizoenen, dagen en jaren. Het grote licht (de zon) om over de dag te heersen, het kleine (de maan) om over de nacht te heersen.

Dag 5

God liet het water wemelen van levende wezens, en boven de aarde liet hij vogels vliegen. En God zegende hen, opdat de vogels en de vissen talrijk zouden worden.

Dag 6

God schiep de landdieren: het vee, kruipende dieren en wilde dieren. Vervolgens besloot God de mens te maken, naar zijn evenbeeld, om heerschappij te voeren over alle andere schepselen. God schiep eerst de mens (als hem) en in tweede instantie als man en vrouw (hen). Hij zegende ze met de woorden, "Wees vruchtbaar en wordt talrijk" en heers over de vissen, vogels en alle dieren die op aarde rondkruipen. Aan het eind van deze dag, na de schepping van de mens, staat er "God keek naar alles wat hij had gemaakt en zag dat het zeer goed was. "

Behalve op dag twee staat er telkens geschreven "En God zag dat het goed was".

Dag 7

Op de zevende dag zou Gods Schepping voltooid zijn, en rustte hij. Die dag wordt door God heilig verklaard. In Exodus 20:11, in de Tien geboden, wordt deze gebeurtenis aangehaald bij het verbod om op de sabbat werk te verrichten.

09:16 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05/02/2013

HET GELUID

HET GELUID


Volledig verhaal

 

Op een keer kwam de nachtegaal bij haar zuster de tortelduif en zei: "Zeg, zusje, zullen wij eens een hele nacht opblijven en naar al de geluiden luisteren, die we dan zullen horen. We moeten dan eens proberen al die geluiden na te doen. En de volgende morgen zullen we dan laten horen, wie van ons beiden het meest heeft geleerd."

En zo is dat nog altijd tot op de dag van heden toe. De nachtegaal kan een prachtig lied zingen, waarmee zij 's avonds al begint en dat voortduurt tot de volgende ochtend toe.

Maar de duif kan alleen maar dat ene geluid laten horen, dat ze nog net op het allerlaatste ogenblik van die nacht had kunnen leren: "Trrr, trrr, trrr..."

Geluid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Geluid is een kleine verandering in de luchtdruk, die zich door de lucht voortplant. Geluid kan ook in een ander medium optreden, bijvoorbeeld door drukwisselingen in water..

Gebruik door de mens

  • Geluid is voor horende mensen erg belangrijk; het wordt onder andere als volgt gebruikt en ervaren:
  • als waarschuwingssignaal, bijvoorbeeld bij een toeter van een auto, een overweg, een brandalarm en dergelijke
  • voor amusement en ontspanning als muziek, film
  • als achtergrondgeluid (muzak)
  • als hinderlijk lawaai, explosies, verkeer

8 UUR IN DE OCHTEND… een stille, slecht verlichte straat in de binnenstad. Duister. Grauw. Er vallen enkele spetters regen. Vier teenagermeisjes rond 16 giechelen luidruchtig met hoge stem. Dan even stilte tot de volgende losbarsting. Al huppelend en vrolijk schaterlachend zweven ze door de heilige stilte. Het lijkt wel een eigentijds straatballet waarvan de beroemde balletmeester onbekend is.                            

Ikke Bravo houdt niet van muziek maar wel van geluiden alle aard. Bijvoorbeeld het mekkeren van een geit, hinniken van een paard, geloei van de koe en het kraaien van de haan op de mesthoop. Ook de duizend en een stadsgeluiden. Bij voorbeeld het geluid bij het monteren/demonteren van een buizenstelling aan een gevel met in de verte de sirene van een gehaaste politiewagen is van een hemelse schoonheid!                                         

 Helaas het verhaal kan men aan niemand kwijt.   

Behoedzaam sluipt Ikke Bravo op afstand de vier meisjes achterna in de hoop hun gegiechel enigszins te ontcijferen. Twee piepjonge mannen in donkere regenjas met capuchon verschijnen plots aan de overkant en stappen in de tegenover gestelde richting voorbij. Stilte… pas wanneer de jongens weg zijn breekt het giechelen weer los. Ikke Bravo vraagt zich af wat voor geile erotische getinte gespreken de meisjes wel hebben onder elkaar.                  Het blijft een en al mysterie van het vrouwelijke.

 

 

10:10 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30/01/2013

AHOY…AHOY

AHOY…AHOY !!! (schippersgroet)

Geen nieuws uit het Oosten. Wel de eerste keer sinds jaren dat een goede vriend niet antwoordt op de mailtjes en dat baart Ikke Bravo zorgen. In zijn laatste mail van 3 weken geleden schreef M.B.; Ik ben mijn weg kwijt, weet niet waar ik sta en waar ik ga. Het magische touwtje is stuk. Het leven een film zonder verhaal. Waar gaat de reis naartoe? De naald van het kompas draait alle kanten op en komt maar niet tot stilstand. Groeten uit Berlin.

Tja…De winter weegt zwaar op hart en ziel, ook op de geldbeugel en is duidelijk strenger in Berlin dan in Bruksel-la-Belle.

Geen nood, de Lente schuift behoedzaam maar zeker naderbij. Gisteren (zaterdag) stond Barbara von Brandenburg haar antiekspullen te verkopen op het Vossenplein tijdens een hevige sneeuwstorm. Ikke bravo dacht ‘overleeft ze niet’.

Ja hoor!

Bij haar thuiskomst in de late namiddag meteen een paar glaasjes ‘Echte Hasseltse Brandewijn’ om er weer bovenop te komen. Later op de avond EISBEIN MIT SAUERKRAUT UND  STAMPFKARTOFFELN. Ze telt haar inkomsten van de dag en is tevreden. Net genoeg om zuinig door de week te zeilen. In de roepzaal spullen bij te kopen voor het komende weekend. Bij LIDL de nodige flessen wijn, tabak, groenten, fruit en voedsel voor de week.

De verwarming in de woonkamer schopt het tot +19 graden. De tv zendt mooie sneeuwlandschappen uit van over het ganse land. Van de Noordzee tot de Hoge Venen. Ongetwijfeld één van de meest ongerepte stukjes natuur.

Wat een weelde zou men durven denken en dat is ook zo!

 

Proost Barbara von Brandenburg!

  • Het zou een gebruik uit de middeleeuwen kunnen zijn, ter voorkoming van vergiftiging. Een voorbeeld van dit gebruik uit de middeleeuwen is dat bepaalde groepen (ridders) tijdens oorlogen vredesbesprekingen voerden. Dit om bijvoorbeeld een coalitie te smeden of om de oorlog te beëindigen. Wantrouwen tussen de verschillende groepen leidde ertoe dat men vreesde voor een vergiftigd drankje. Voordat men de lippen aan bekers zette was het gebruikelijk om de bekers tegen elkaar aan te slaan, hierdoor kwam er altijd wel een beetje drank van de ene in de andere beker. Op deze wijze kon men er op vertrouwen (als een ongeschreven regel) dat het drankje niet vergiftigd zou zijn door de andere zijde.
  • Welgestelden zouden op deze manier hebben laten horen dat ze zich kristallen glazen konden veroorloven.
  • Als je het glas vast pakt, voel je met je hand, je ogen zien de inhoud, je neus ruikt en je tong proeft. Om ook je oren aan hun trekken te laten komen hef je het glas en klinkt. Proost! (WIKIPEDIA)

09:05 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23/01/2013

SNEEUWKOORTS

SNEEUWKOORTS

 

Er valt sinds 4 uur deze morgen rustig wat sneeuwvlokjes over de hoofdstad der Belgen. Een wit tapijt van drie centimeter dik. Om 8 uur ‘s morgens ligt het verkeer bijna stil. Groot nieuws op de radio en TV!

 

Op de toegangswegen staan voertuigen bumper to bumper. De winter is in het land. Te gek om waar te zijn. Alsof de winter een zeldzaamheid is in onze contreien.

 

Ikke Bravo en enkele vrienden reizen met de oude woonbus van 12 meter lang en 10 ton zwaar in het putje van de winter naar de poolcirkel in Noorwegen. De parallel op 66° 30' noorderbreedte. In de winter komt de zon op het noordelijk halfrond in een aantal nachten rond 21 december niet meer boven de horizon ten noorden van de noordpoolcirkel. Hoe noordelijker hoe meer dagen het betreft. In Oslo raden de Noren het Ikke Bravo meteen af met de vier woorden ‘svaert farlig…sno djevelen’ herhalen het in gebroken Engels ‘very dangerous…snow devil’.

 

Er ligt 1 meter sneeuw. Toch rijden ze door tot op honderd meter van de paal met het opschrift ‘NOORDPOOLCIRKEL’. Het is -32 graden Celsius.

 

Opvallend, In de Scandinavische landen gooien de kinderen niet met sneeuwballen naar elkaar en bouwen geen sneeuwman.

 

Een andere keer trekt hij in het putje van de winter met de Trans Siberië trein van Moskou naar Vladivostok. Bij elke treinhalte gaan de reizigers even op het besneeuwde perron wandelen. Het is daar eveneens – 30 graden Celsius, maar dat schijnt niemand te storen. De fles wodka is er altijd bij. Niemand gooit een sneeuwbal.

 

Ikke Bravo klimt samen met vijf Belgen, drie Japanners en twintig Nepalese dragers op de Machapuchare, een herkenbare top van het Annapurnamassief. Vertrekplaats  Pokhara. In de ‘eternal snow’ op 5000 meter boven de zeespiegel zetten ze hun tentenkamp neer en leggen er een claim van 100 bij 100 stappen genaamd ‘PUUR WATER RERERVE’.

 

Wat ziet de wereldkap er indrukwekkend uit voor Ikke Bravo. 

Geboren en getogen in het lage Polderland aan de Noordzee herinnert Ikke Bravo zich niet daar ooit een sneeuwman te hebben gezien laat staan te hebben gebouwd. Na een week vorst en een flinke sneeuwval worden de schaatsen onder de houten klompen gemonteerd en wordt er meteen geschaverdijnd (schaatsen) op de dichtgevroren grachten en geslierd (glijden) op verharde sneeuw. Overal slierbaantjes door de kinderen zelf aangelegd. Thuis op de Leuvense stoof bakt moeder rond vier uur in de namiddag pannenkoeken en worden meteen geserveerd met bruine suiker of honing en een bol hete volle melk. Pure winterpret met sterke verhalen over waar je moet opletten wanneer je schaverdijnt op te dun ijs. Je veiligheid hangt af van de snelheid!!!

10:52 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15/01/2013

BROOD

BROOD

Een 3de extra korte mail ontvangen van de super zuinige Robijn met enkel en alleen het woord ‘BROOD’.

 

In het begin kauwden de rondtrekkende jagers op de graankorrels die ze op hun weg tegenkwamen. Later werden deze korrels gekneusd met een steen, zodat er een soort pap van kon worden bereid. Dit werd dan gedroogd in de zon of gebakken op stenen uit het vuur.

 

Spreuken omtrent ‘ONS DAGELIJKS BROOD’. Bijbels mooi klinkt het.

 

In een brood dat in de oven zit komen hier en daar barsten. Hoewel deze scheuren bij het bakken niet gepland zijn, hebben ze een eigen bestaansrecht en stimuleren ze de eetlust. Zo is het ook met vijgen die openbarsten wanneer ze doorrijp zijn. Als olijven bijna gaan rotten is het juist het dreigende bederf dat aan deze vruchten hun eigenaardige schoonheid verleent. Marcus Aurelius

 

Wie een brood steelt, komt in de gevangenis; wie een kroon steelt in de wereldgeschiedenis. Baer-Oberdorf

 

Deel je brood en het smaakt beter, deel je geluk en het wordt groter. Phil Bosmans

Er zijn veel manieren om te doden. Men kan iemand een mes in zijn buik steken, iemand het brood uit de mond stoten, iemand die ziek is niet behandelen, iemand in een krot stoppen, iemand zich dood laten werken, oorlog voeren enzovoort. Het merendeel van deze methoden is in ons land niet verboden. Bertolt Brecht

Als het op is worden we zuinig. Herman Brood

Afleiding is het brood van de schrijver. Remco Campert

De wetenschap is een prachtig iets zolang je er je brood niet mee hoeft te verdienen. Albert Einstein

Er zijn mensen in de wereld die zo arm zijn dat God hun niet kan verschijnen tenzij in de vorm van een brood. Mahatma Gandhi

Niet arm is hij, die zijn dagelijks brood heeft. Horatius

U kunt in Amerika vijftigduizend mijl afleggen zonder een keer een stuk goed brood te proeven. Henry Miller

Ikke Bravo heeft een zoete herinnering uit zijn kinderjaren zorgvuldig bewaard. Namelijk thuis het broodbakken op zaterdag om de 14 dagen. Wat een karwei. Vroeg in de ochtend in de bakkeuken de in steen gemetselde oven heet stoken met kaphout. Rond elf is de vuurbestendige stenen wand door de hitte wit geworden. De gloeiende houtskool wordt met ijzeren sleper naar buiten gesleept. Even de gazet De Zeewacht tot een bol knijpen en in de oven gooien. Of het papier vat vuur en is de oven te heet en moet er gewacht worden. Of het papier wordt lekker bruin wat er op duidt dat de temperatuur O.K. is en het gerezen brooddeeg er één voor één wordt ingeschoven met behulp van de door vader Bravo gemaakte platte houten schop met lange steel. 10 volkoren broden. 2 krentenbroden voor de zon en feestdagen. Vooraan een 10-tal deegbollen van een mannenvuist groot en vol rozijntjes die na een goed halfuur lekker gaar zijn.

Laten afkoelen hoor beveelt moeder Bravo, pas dan smullen samen met alle aanwezige kinderen van de buren.

Wat een weelde, wat een rijkdom!

10:17 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07/01/2013

LEVE

LEVE

Weer een extra korte mail ontvangen van de super zuinige Robijn met “DE” wens voor 2013 in één woord.

 

LEVE

 

Van een ontroerende schoonheid.

‘Plus simple et plus juste que ça, tu meurs’.

De ontvanger van het woord LEVE moet  er maar zelf een zinnig verhaal bij bedenken en dat is niet altijd zo eenvoudig.

Als voorbeeld; ‘LANG LEVE DE EEUWIGE OPTIMIST IKKE BRAVO’.

 

 Gelezen in de krant ‘DE MORGEN’

 

IS FROLIJKHEID TE KOOP?

 

In een van de weekendkranten zei B- D- W- dat hij een vrolijke burgemeester van Antwerpen wil worden. Knipoog voor culturo's, schouderklopje aan daklozen, kusje voor de Turkse schoonmaakster van 't Schoon Verdiep. Gedaan met die verkrampte, krijtwitte oorlogsgezichten en het vijandige gebral.

Prachtig.

Maar zou het kunnen? Is vrolijkheid te koop? Is een inborst uitwisselbaar?

Laat ons hopen, Heer.

Ik ben voorstander van een cursus 'Optimisme' aan scholen en universiteiten. In de brede waaier van het verenigingsleven. Niet het beate geluk van een cocu, natuurlijk. Gewoon zin in de dag, in de medemens, in de baas.

Ik las dat het wezen van de crisis ook is dat mensen elkaar de put in praten. Zie toch eens hoe erg het is! Hier komen we nooit meer uit!

Doemdenken.

Tijd- en energieverspilling. We komen er namelijk altijd uit. Als er maar iets van vertrouwen is.

Een vergezicht.

Het enige probleem: hebben we daar ook de leiders voor? Ik zie ze even niet. We leven in het intermezzo van een opgebrand systeem. Laat morgen een ware liberale of christendemocratische voorman opstaan, en gehavende partijen worden weer spring- levend. Eerste voorwaarde: geloof en optimisme.

Beetje krols mag altijd.

De crisis met een glimlach - in de winkelstraten zag ik dezer dagen niet anders.

Hugo Camps

 

Bravo Hugo !!!

10:16 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02/01/2013

21 12 2012 POSTSCRIPTUM

POSTSCRIPTUM

Duvel van Moortgat wiegt Ikke Bravo in een diepe, welverdiende slaap. Hij kijkt nog wel even door het raam. Alles is OK. Niets aan de hand denkt hij  bij zichzelf en schouder ophalend. Morgen zal de wereldpers het over iets anders hebben.

Foute inschatting van wat de mens allemaal met zich meesleept wanneer hij onder de dekens kruipt en met een diepe zucht wegglijdt in ongekende gebieden die kant noch wal raken.

Plotseling een oorverdovend geluid.

21.12.2012, het is zover!!!

Het angstzweet bij Ikke Bravo breekt uit de poriën. Een muur van zeewater rolt gepaard met hevig daverende donderslagen de straat binnen. waterstand is meteen tot op de hoogte van het raam op de eerste verdieping. Wrakken van Oostendse vissersboten, verdronken paarden en koeien uit de Polders en lijken van mensen drijven snel voorbij. Het ziet er verder zo gewoon uit alsof het altijd zo geweest is.

In het zeewater, opgezwiept door een stevige wind uit het noordwesten, ziet hij plots een school haringen op geringe diepte rustig zijn woning voorbij zwemmen alsof er niets aan de hand is.

 

Zo een nachtmerrie wordt ook wel cauchemar genoemd. Het is een angstaanjagende droom. Tijdens deze droom heeft men het gevoel dat er een zware last op zichzelf rust. Vaak kan men zich in een nachtmerrie niet bewegen of valt men in een diep gat, vloeren verdwijnen of men roept om hulp. Nachtmerries komen voor tijdens de REM slaap en moeten niet verward worden met nachtelijke angstaanvallen.

09:28 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27/12/2012

21.12.2012

 

21-12-2012

De orakels uit de oudheid 

Het antwoord van de orakels was nooit een rechtstreeks ja of nee. Ze uitten zich alleen in beeldspraak. Hun taal was altijd zo ingekleed dat degene die het orakel een vraag stelde zelf moest kiezen en dus zijn eigen vrije wil en verstand moest gebruiken. Anders zou er inbreuk worden gemaakt op de vrije wil van de mens in tijden van spanning en druk, juist de tijden dat iemand innerlijk moet kiezen, en u ziet de ethische betekenis hiervan. Zijn pad zou voor hem dan zo zijn geëffend als hem de weg naar veiligheid, vrede en succes werd gewezen, dat zijn karma niet naar behoren zou uitwerken, waardoor hem moreel onrecht zou worden aangedaan. Als een slecht mens aan het orakel de vraag zou stellen: ‘Zal ik slagen als ik dit of dat doe?’ en de god zou dan ‘Ja’ zeggen – zou dat betekenen dat de godheid de weg wijst naar de hel.

ORAKELS HEBBEN WEL IETS BOEIENDS. OF JE ER IN GELOOFD OF NIET. ZE LATEN JE NIET “BEGRIJPEN” WEL “AANVOELEN” DAT NOCH EEN SCHEPPER VAN HET HEELAL NOCH DE EEUWIGHEID BESTAAT.

T’JA… BESTE VRIENDJES, VOLGENS DE MAYA’S ZIET HET ER NIET GOED UIT.

Radio nieuwsberichten, de kranten en Tv-stations in alle werelddelen vol sterke verhalen over de “Laatste Dag”. Het spreekt sinds eeuwen en eeuwen tot de verbeelding van de mens.

21.12. 2012…Het “Laatste Avondmaal” bij Ikke Bravo en Barbara von Brandenburg. Zeeuwse holle Oesters. De roem van Yerseke. Citroen. Oesterbrood waarvan de korsten zijn weggesneden en beboterd met “Beurre au sel de Camarque”. Een fles RUFFUS. Cuvee Seigneur. Vignoble des Agaises à Haulchin – Belgique. Méthode tradisionnelle. Brut sauvage. De wijngaard, op een zuidelijke helling geplant, bevindt zich in het gehucht “ Le Agaises” op het grondgebied van Haulchin (vlakbij Binche) op een kalkrijk terrein. De wijn 100% Chardonnay, ondergaat gedurende 12 maanden een tweede gisting in de fles, waardoor de aromatische intensiteit ontwikkelt. Daarop volgt een in de oven gebraden eend, canard à l’orange, rode kool op zijn Duits, geserveerd met de fameuze aardappel corne gates. Een Duvel of twee-drie van Moortgat om alles lekker af te ronden.

Wachtend op de huizen hoge vloedgolf (tsunami) die niet komt aanrollen vanuit de Atlantische Oceaan, dwars door het Nauw van Calais naar de Noordzee om er de duinen en alle zeedijken in een ogenblik weg te spoelen.

 

QUE SERA, SERA!!!

Proost allemaal en een lang leven toegewenst.

Klapzoen van Barbara von Brandenburg & Ikke Bravo (den oudste)

2013

NIA BEST DEZIR

ONZE BESTE WENSEN

NOS MEILLEURS VOEUX

UNSERE BESTEN WÜNSCHE

OUR BEST WISHES

NUESTROS MEJORES DESEOS

I NOSTRI AUGURI

10:05 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17/12/2012

12 12 12

 

12-12-12

AHOY…AHOY… ALLEMAAL!!!

GISTER KREEG IKKE BRAVO EEN ZELDZAAM MAILTJE VAN DE ZUINIGE ROBIJN. 2 WOORDEN;

"KOKEN EN STOKEN" 

IN BIJLAGE 1 FOTO VAN ZIJN ROODGLOEIENDE KACHEL MET EEN DAMPENDE KOOKPOT WAARVAN DE INHOUD  AAN HET SUDDEREN IS. DUIDELIJK WINTERKOST.

METEEN MOET IKKE BRAVO DENKEN DAT DE ZUINIGE ROBIJN MEER DAN GELIJK HEEFT. AL EEUWEN IS HET DEBELANGRIJKSTE WINTERBEZIGHEID VAN DE MENS. 

IN HET PUTJE VAN DE WINTER ANNO 1945 ZAT VADER BRAVO BIJ DE GLOEIENDE KACHEL IN DE BAKKEUKEN. HIJ DEMONTEERDE ZIJN TWEELOOP JACHTGEWEER OM GRONDIG TE POETSEN EN MET FIJNE NAAIMACHINE OLIE IN TE SMEREN. HIJ HERSTELDE EVENEENS ZORGVULDIG DE VISFUIKEN.

MOEDER BRAVO WAS AAN HET KOOKFORNUIS. ER WERD WEINIG OF NIET GEPRAAT. AF EN TOE EEN ZUCHTJE GEVOLGD DOOR HET STOPWOORD “OCH JAA” EN HET ANTWOORD “JAAJA”. IN DE POLDERS AAN DE NOORDZEE ZIJN DE MENSEN NIET PRAATZIEK.

OM 11 UUR DE SOEP. OM 12 UUR DE AARDAPPELEN MET WINTERGROENTEN UIT DE MOESTUIN, EEN LAPJE VARKENSVLEES EN VEEL SAUS ER OVER. OM 1 UUR KOFFIE MET EEN PUNT ZELFGEMAAKTE SLAGROOMTAART. OM 6 UUR IEDER EEN DIEP BORD KARNEMELKPAP MET BRUINE SUIKER. ALS TOETJE EEN WINTERAPPEL OF PEER VAN DE BOOMGAARD. 9 UUR EEN DRUPPEL JENEVER, DE BLAFETUREN (vensterluiken) DICHT, DE DEUREN OP SLOT EN LICHTEN UIT WANT “HET IS MORGEN VROEG DAG”.

ANNO 2012. DAGELIJKS VOLGEN BARBARA VON BRANDENBURG EN IKKE BRAVO DE NIEUWSBERICHTEN OP DE DUITSE TVZENDER; GEVOLGDDOOR DE WEERSBERICHTEN. IN BERLIN SNEEUW EN SNEEUW DAAR... MAAR NIET BIJ ONSIN BRUSSEL. GOD ZEI DANKZUCHT BARBARA EN NEEMT NOG EEN SLOKJE VAN DE ECHTE HASSELTSEBRANDEWIJN WAARVAN ZE 7 FLESSEN HEEFT STAAN. GEKREGEN VAN EEN DIEPGELOVIGE MOSLIM OP DE ROMMELMARKT. DE KORAN VERBIEDT NAMELIJK HET DRINKEN EN VERHANDELEN VAN ALCOHOLISCHE DRANK. EEN ECHTE MOSLIM HOUDT ZICH DAARAAN.

DE BRANDEWIJN WORDT GESCHONKEN OP KAMERTEMPERATUUR. DAN GENIET MEN TEN VOLLE VAN ZIJN DILIKAAT AROMA EN ZIJN VOLLE SMAAK.

VOORBIJE ZATERDAG DE AUTO BIJ DE GARAGIST AFGEHAALD. HET VOERTUIGWILDE NIET MEER STARTEN. WINTERPECH… NIEUWE BATTERIJ EN STARTMOTOR. KOSTEN, 500 EURO... VOEG DAARBIJ DE KOSTEN VAN EEN CHIRURGISCHE INGREEP. HET ONTSTOPPEN VAN DE KROONSLADADERS BIJ DE OUDE IKKE BRAVO.

MERDEALORS! DE ROMMELMARKT LOOPT NIET GOED. “TOTEN HOSEN” (dode broek) SLECHTE TIJDEN OF IS HET DOOR DE SLECHTE WEERSOMSTANDIGHEDEN DAT DE BEZOEKERS WEGBLIJVEN? ZOEK HET MAAR UIT! 

EINDE VAN HET KLAAGLIED OVER GELDGEBREK EN OUD WORDEN. ER IS VEEL ERGER. IN ALLE HOEKEN VAN DE WERELDBOL, HONGER, MOORD EN BRAND WAAR NOOIT EEN EINDE AAN KOMT. SINDS EEUWEN EN EEUWEN. HET AVONTUUR VAN DE MENSHEID IS EEN EN AL HUIVERINGWEKKEND ABSURD!

“EN ATTENDANT GODOT”

10:01 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10/12/2012

TREIN NAAR NERGENS

 

ER RIJDT GEEN TREIN NAAR NERGENS

;-(


ES GIBT KEINEN GOTT

 

GOTTLOS GLÜCKLICH

 

EIN ERFÜLLTES LEBEN

BRAUCHT KEIEN GLAUBEN

 

Leuke slagzinnetjes gevonden over het “bestaan” of “niet bestaan” van een of ander super held genaamd “Almachtige”. Hoe dan ook is het geloven in een bovenmenselijk wezen dat alles regelt gewoon geniaal op zich. Men kan er alle kanten mee uit. Lees meesterschap over de wereldbol en veel, veel meer zoals;

 

MACHT

GELD

SEKS

 

Waar ligt het Aards Paradijs is maar de vraag!

De Hof van Eden (ook Tuin van Eden, uit het Hebreeuws: gan eden) of het (aardse) paradijs was volgens de Bijbel de perfecte en prachtige plaats waar de eerste mensen, Adam en Eva verkeerden.

God stond de mens toe te eten van de vruchten van alle bomen, behalve van de boom van de kennis van goed en kwaad. De overtreding van dit verbod leidde tot de zondeval.

Er stond nog een belangrijke boom in de hof: de levensboom. Het eten van deze boom was vóór de zondeval niet verboden, maar de mens werd na de zondeval uit de hof verjaagd om hem de toegang tot die boom te beletten.

FRIEDE, FREUDE, EIERKUCHEN

Het geweld! Zusters en broeders, het is ten hemel schreiend. Als je het allemaal leest, als je het allemaal hoort. Het geweld, is overal aanwezig. Je wordt er gek van.

En dan kom je naar de kerk; dan ga je de bijbel lezen – en dan is het niet anders. En zo is het ook met de tekst die we zojuist gehoord hebben, uit Samuël. Het is één en al bloedvergieten. En u weet, het is waarschijnlijk dé reden, zowel voor zogenaamde buitenkerkelijken als voor binnenkerkelijken, om de bijbel maar dicht te houden. Aan de kant te doen. Wat een onmogelijk boek! En dat is ergens nog waar ook. Je moet in ieder geval goed weten wat je doet, als je de bijbel gaat lezen. Als je de bijbel opendoet en dan verwacht dat het gaat over prachtige verheven, hemelse zaken, dan kom je bedrogen uit. Als je verwacht dat het in de bijbel gaat over (zoals je in het Duits zo mooi kunt zeggen) vrede, vreugde, eierkoeken. Dan kom je bedrogen uit.

Marco Visser, predikant in de Protestantse Gemeente Amstelveen/Buitenveldert NL.

09:32 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03/12/2012

KOEVOET

 

KOEVOET

Vrijdag in de vroege ochtend het wekelijks bezoek aan de slachthuizen van Anderlecht. Groenten, fruit en vleeswaren in overvloed aan schappelijke prijzen. De  slachthuizen van Anderlecht of Kuregem in Brussel (in het Frans: Les Abattoirs d’Anderlecht) illustreert voortreffelijk de industriële architectuur van de negentiende eeuw. De hal dient ook als overdekte markt voor voedingwaren en als rommelmarkt. In de Kelders van Kuregem worden, sinds hun renovatie in 1992, verschillende evenementen georganiseerd zoals beurzen, tentoonstellingen en seminars.

Kijk een koevoet” schreeuwt plots Barbara von Brandenburg een beetje te hard. Omstanders kijken haar verrast aan. Ook Ikke Bravo kijkt met opgetrokken wenkbrauwen en mompelt “koevoet…koevoet”.

Een koevoet of breekijzer is een langwerpig stuk gereedschap gebruikt om zaken open te wrikken. Het ene eind van het gereedschap (de voet genaamd), loopt uit in een splitsing, gelijkend op de poot van een koe. Het is om die reden dat het stuk gereedschap koevoet genoemd wordt. Het gereedschap werkt middels het toepassen van de hefboom-techniek; de voet wordt tussen twee zaken geplaatst, waarna er door het uitoefenen van druk op het andere uiteinde van het gereedschap, gewrikt wordt om de twee zaken van elkaar te verwijderen of een opening te creëren. De koevoet heeft vooral bekendheid verworven als instrument om inbraken te plegen. Veelvuldig worden dieven karikaturaal voorgesteld met een zak (om de buit in te stoppen) en een koevoet in de hand. (Wikipedia)

Door de slagersknecht de koevoet in vier delen laten hakken zodat bij het koken het beenmerg lekker vrijkomt. Vier uur laten sudderen met de nodige kruiden, peper, zout en je hebt een lekkere heldere bouillon.

Plots valt het Ikke Bravo te binnen. Een volkslied gezongen in het Gentse dialect door zijn jeugdvriend Walter.

“KOEVOET ES BETER DAN BOELIE”.

Het waren wilde tijden toen ze in de vijftiger jaren besloten om samen per fiets vanuit Gent naar Marseille aan de Middellandse Zee te reizen. In Frankrijk noemden ze hen “petits Belges”.

Puur avontuur dat 7 maanden in beslag nam alvorens ze weer thuis waren met sterke verhalen over “la douce France”.

 

(Walter De Buck)

 
't Werkvolk moet niet meer klage
Da 't hier in Gent nie kan bestaan
Als het maar naar 't sermoen wil gaan
Door een madam gedaan.
Hoor die madam vertellen
't Vlees is voor de werkman te goed
Triepen en vellen dat hij fretten moet
Ofwel ne koevoet
 
Mee koevoet es beter dan boelie
Maar madam de predikant
Heeft liever nen eind saucie
 
Zoudt u toch niet verdomme
't Verslecht nu noch van langs om meer
Bezie mij dat nu toch ne keer
In 't geheel geen snuifke meer
En thee van lindeblomme
Giet da ne keer al in uw lijf
Geen potje cafe van de wijf
Dat is een beetje stijf
 
Mee koevoet es beter dan boelie
Maar madam de predikant
Heeft liever nen eind saucie
 
Geen pijpke meer te smoren
geen dzuurke of geen glazeke bier
En in de winter spaart u vier
De vervriest gelijk ne pier
Wilt dat ne keer aanhoren
Gij zult daar lieren in dat sermoen
Hoe dat u nu uw keuken moet doen
Al naar het nieuw fatsoen
 
Mee koevoet es beter dan boelie
Maar madam de predikant
Heeft liever nen eind saucie
 
En gij moet kunnen leven
Zegt die madam vol beslag
Net of alles te kopen lag
Mee tien stuivers per dag
Wilt gij vervloekte teve
Geen boter en daarbij geen brood
Wilt ons opvullen mee stoot
We zijn genoeg gekloot
 
Mee koevoet es beter dan boelie
Maar madam de predikant
Heeft liever nen eind saucie
 
En als de kinders schreeuwen
Van honger buiten etenstijd
Zie maar dat g'er op slaat en smijt
Madam zegt 't es profijt
Ook durft zij nog te zeggen
Dat 't noenmaal nog al es te groot
Van mossels en van roggebrood
Of van nen koeiepoot
 
Mee koevoet es beter dan boelie
Maar madam de predikant
Heeft liever nen eind saucie
 
Zij durft uit 't huwelijk spreken
Nen keer per maand heeft zij gezegd
Eer dat de man zijn vrouw berijdt
Is hij zijn krachten kwijt
Hoe durft zij daarvan spreken
Kreeg zij maar alle weken wat
Zij stak nen koevoet in heur gat
Wat vuile madam is dat
 
Mee koevoet es beter dan boelie
Maar madam de predikant
Heeft liever nen eind saucie
 
Van zo een weelderig leven
Zo wordt de man zo fel en kloek
Nen keer per maand uit de broek
Dat es madam's verzoek
Maar 't zijn maar flauwe lullen
Op mossels en op roggebrood
In plaatse van ne piet als lood
Daarmee es dat wijf gekloot
 
Mee koevoet es beter dan boelie
Maar madam de predikant
Heeft liever nen eind saucie

09:48 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26/11/2012

LAND IN ZICHT

LAND IN ZICHT !!!

DE VRAAGSTAART VAN PROUST

Wie met woorden speelt bevuilt zijn handen lekker niet !!!

Geachte leden van het selectiecomité Niet zonder gevoel van erger, omdat ik tegen ‘vraaglijsten’ ben waar men met een kruisje in het vierkant een complex denken en voelen herleidt tot de banaliteit van ‘ja’ of ‘neen’ heb ik toch mijn medewerking verleend. Laten we aannemen dat elke gestelde vraag of gegeven antwoord een boekdeel is op zich. De uit onze woordenschat geleende woorden zijn enkel de startblokken van waaruit het denken vertrekt in een kromme baan die alle krommen van een stelsel op voorgeschreven wijze snijdt. Zo krijg ik op elk moment de kans, om de complexiteit van vragen en antwoorden aan de wezenlijkheid mijner dromen te toetsen en het vermogen mijn houding te bepalen ten opzichte van wat dagelijks op mij toekomt.

Wees gegroet

IKKE BRAVO, bruggenbouwer van de ene wereld naar een andere.


VRAAGSTAART

1 Wat zou het grootste ongeluk zijn dat U zou kunnen overkomen? - De vergetelheid

2 Waar zou U het liefst willen wonen? - Waar U woont

3 Wat is volgens U het grootste geluk hier op aarde? - Het aardse geluk

4 Voor welke misstappen kunt U het meest begrip opbrengen? - Voor alle misstappen

5 Wie is uw lievelingsheld in de literatuur? - De antiheld

6 Voor welke personage uit de geschiedenis heeft U het meest bewondering? - De dorpsidioot

7 Voor welke vrouwen uit heden en verleden koestert U de grootste bewondering? - De zeemeerminnen

8 Wie is uw lievelingsschilder? - De huisschilder

9 Wie is uw lievelingscomponist? - De componist van het Dronkenmanslied

10 Welke eigenschappen kunt U in een man het meest waarderen? - Zijn zwakte

11 Welke eigenschappen kunt U in een vrouw het meest waarderen? - Haar sterkte

12 Welke deugd schat U het hoogst? - De ondeugd

13 Wat doet U het liefst? - Kijken (zien)

14 Wie had U willen zijn? - Een troetelkind

5 Wat is uw belangrijkste karaktertrek? - IJdelheid

16 Wat waardeert U het meest bij uw vrienden? - Alles wat ‘IK’ niet heb

17 Wat is uw grootse karakterfout? - Karakterloos

18 Wat is uw droom van geluk? - Ongeluk

19 Hoe zou U het liefst willen zijn? -  Zijn of het niet zijn

20 Wat is uw lievelingskleur? - Het kleurloze

21 Wat is uw lievelingsbloem? - Vleesetende bloem

22 Wat is uw lievelingsvogel? - Paradijsvogel

23 Wie is uw lievelingsschrijver? - Publieke schrijver

24 Wie is uw lievelingsdichter? - De sneldichter

25 Wie zijn volgens U de helden van vandaag? - De antihelden

26 Welke namen hoort U het liefst? - Straatnamen

27 Wat verafschuwt U het meest? - Het afschuwelijke

28 Welke historisch personage vindt U het meest verachtelijk? - Mijn ‘IK’

29 Voor welke militaire prestatie uit de geschiedenis heeft U het meest bewondering? - De triomftocht van de vijand als overwinnaar

30 Wat was volgens U de belangrijkste omwenteling of hervorming in de geschiedenis? - Toen het ijstijdperk ten einde liep

31 Welk talent zou U het liefst bezitten? - Het talent om talentvol te zijn

32 Hoe zou U het liefst sterven? - Met begrip voor het onsterfelijke

33 Hoe voelt U zich momenteel? - Zelfbewust

34 Hoe luidt uw devies? - Wees koelbloedig

09:39 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19/11/2012

DE ZELFDE DAG (3)

 

DE ZELFDE DAG (3)

In de vroege ochtend. Bij de supermarkt een container met afval. Klaar om opgehaald te worden en weggevoerd richting verbrandingsovens. Ikke Bravo heeft de gewoonte de deksels op te lichten om na  te gaan wat zo al weggegooid wordt aan voedsel. Halfdronken Polen die daar een eind verderop hun kamp hebben opgeslagen klauteren op de container en halen alles wat eetbaar is weg. Ze zijn erg vriendelijk en reiken de grote kartonnen doos vol rozen aan Ikke Bravo.

Dla pani…Pour Madame…haha! zeggen ze lachend.

Er is een tweede even grote doos rozen, maar genoeg is genoeg. Daarbij staat achter hem een oude zigeunerin met brede glimlacht en open armen te wachten. De Polen houden niet van zigeuners maar Ikke Bravo vraagt hen vriendelijk even het vrouwtje te helpen.

Tak tak szefie! (ja ja chef)

Barbara von Brandenburg heeft anderhalf uur nodige om de rozen te schikken in 3 monumentale kristalvazen Val Saint Lambert. Ze telt na en dat maakt 25 rozen per vaas.

Prachtig hé! Ikke Bravo krijgt een klapzoen als beloning.

Valavond van de zelfde dag. De terrassen in het stadscentrum zijn overvol bezet. Tussen de tafels lopen zigeunerkinderen met in een mandje rode rozen. Obers jagen ze weg maar zij komen als vliegen terug.

Ikke Bravo heeft een binnenpretje want hij houdt echt van Zigeuners. Eenmaal thuis van hun tochtje door de gezellige binnenstad trekt hij een fles Spaanse Rioja Crianza “Cepa Lebrel” 2008 open. Was in sonder angebot bij Lidl. 2.99 in plaats van 3.99 euro. Op het etiket staat te lezen:

 

DENOMINACION DE ORIGEN CALIFICADA

14:19 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12/11/2012

DE ZELFDE DAG (2)

DE ZELFDE DAG (2)

 

Een vagebond-schooier, enigszins verdekt opgesteld in het puin van een half gesloopt krothuis, wenkt Ikke Bravo om dichterbij te komen. Achterdochtig kijkt Ikke Bravo om zich heen of het geen valstrik is en kruipt behoedzaam over een hoop bakstenen en dwars door een opening waar vroeger een deur was.

-T’a pas une tune ?

Hij stinkt naar drank, knoflook en zweet. Een hoestbui jaagt spetters speeksel de wereld in.

Zijn verhaal… Ik haalde de laatste trein niet en mijn geld is gestolen. Mijn zieke vrouw en drie lieve kinderen wachten op mij.

Meteen weet hij dat Ikke Bravo wat heeft aan zijn droevig verhaal. De vagebond-schooier weet het omdat Ikke Bravo hem met een ondeugend knipoogje wat munten toesteekt. Langs zijn neus weg zegt Ikke Bravo dat bij zijn thuiskomst de kinderen groot zullen zijn en zijn vrouw een dagje ouder. De vagebond knikt zielig en uit zijn lodderige ogen rolt een traan of twee.

Pure stijl…Ikke Bravo schudt hem de hand. Succes verder zegt hij en probeert de straat te bereiken zonder zijn laarsjes te bevuilen.

Het is rond de middag. Een vrouw brengt de schooier zijn middagmaal. Ikke Bravo kan horen hoe hij haar uitscheldt omdat de soep niet heet is.

Verdomme, denkt Ikke Bravo, die kerel woont hier om de hoek.

Tevreden en met een gerust geweten zet hij zijn weg naar huis verder.

Het leven is mooi, overtuigt Ikke Bravo moeiteloos zichzelf.

08:40 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05/11/2012

DE ZELFDE DAG

DE ZELFDE DAG

 

Wat verderop een verkoopstand vol oranje pompoenvruchten.

Rechtstreeks uit onze moestuin, zegt de verkoper met een brede glimlach. Er wordt wat heen en weer gepraat tot een derde man zich ongevraagd in het gesprek mengt.

Ben jij een Hollander; vraagt hij Ikke Bravo op de man af. Nee… ik ben een geboren West Vlaming. Een Polderknaap van langs het kanaal Plassendale-Nieuwpoort.

Zandvoordebrug? Leffingebrug? vraagt de man?

Ja, Leffingebrug.

Vaartdijk Noord of Vaartdijk Zuid, vraagt de man.

Vaartdijk Noord, antwoordt Ikke Bravo.

De man zegt. Enkele jaren na de oorlog trok ik tijdens de vakantie met een vriendje per fiets van Brussel naar de Noordzee. We sliepen twee weken lang in de hooischuur van een boerderij niet ver van Leffingebrug. We kregen van de boerin dagelijks soep, brood en een kruik karnemelk om de dorst te lessen want het was een bloedhete zomer.

Zomer 1947.

Ze reiken elkaar de hand en kletsen wat verder over toen en nu. Ja, de tijden zijn verandert.

Bij het afscheid nemen lanceert Ikke Bravo zijn gekende groet.

HOY… HOY en tot een volgende keer!

HEIL…HEIL heeft de man begrepen.

Meteen haalt hij zijn geldbeugel boven en tovert een gouden medaille te voorschijn met recto de afbeelding van de Führer Adolf Hitler en verso het hakenruis.

09:28 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29/10/2012

EXISTENCIEEL

 

HERFST 2012

EXISTENCIEEL

De speelse inspiratie ontbreekt. Het ludieke van de dag lijkt versteend. Zal de bejaarde Ikke Bravo het hebben over onzekere tijden? Daar staan kranten bol van en de nieuwsberichten op TV zijn angstwekkend. Wat is de wereld klein geworden!

Tijdens zijn dagelijkse ochtendwandeling naar de voddenmarkt op het Vossenplein heeft Ikke Bravo een pittige babbel met de bejaarde Bruno de Italiaan en Margherita, een even oude Italiaanse dame. Het gaat over herinneringen uit de tweede wereldoorlog en Benito Mussolini, leider van fascistisch Italia. Zoon van een smid en een lerares.

 

Bandiera rossa (It., "rode vlag"), vaak naar de beginregel Avanti Popolo ("voorwaarts, volk") genoemd, behoort tot de bekendste internationale strijdliederen en huldigt de rode vlag, het symbool van de socialistische en communistische beweging. Het lied is voor enige tijd het officiële strijdlied van zowel de Socialistische als de Communistische Partij van Italië geweest. De melodie is afkomstig van een Venetiaans liefdesliedje, de tekst is van onbekende hand, maar voor het eerst op schrift gesteld door Carlo Tuzzi in 1908. Er zijn in de loop der jaren verschillende versies van in omloop.

 

Hier en nu…Op deze grauwe ochtend, ver van hun geboorteland zingen ze samen hand in hand het strijderslied.

 

Avanti o popolo, alla riscossa,

Bandiera rossa, Bandiera rossa

Avanti o popolo, alla riscossa,

Bandiera rossa trionferà.

 

Bandiera rossa la trionferà

Bandiera rossa la trionferà

Bandiera rossa la trionferà

Evviva il comunismo e la libertà.

 

Degli sfruttati l'immensa schiera

La pura innalzi, rossa bandiera.

O proletari, alla riscossa

Bandiera rossa trionferà.

 

Bandiera rossa la trionferà

Bandiera rossa la trionferà

Bandiera rossa la trionferà

Il frutto del lavoro a chi lavora andrà.

 

Dai campi al mare, alla miniera,

All'officina, chi soffre e spera,

Sia pronto, è l'ora della riscossa.

Bandiera rossa trionferà.

 

Bandiera rossa la trionferà

Bandiera rossa la trionferà

Bandiera rossa la trionferà

Soltanto il comunismo è vera libertà.

 

Non più nemici, non più frontiere:

Sono i confini rosse bandiere.

O comunisti, alla riscossa,

Bandiera rossa trionferà.

 

Bandiera rossa la trionferà

Bandiera rossa la trionferà

Bandiera rossa la trionferà

Evviva Lenin, la pace e la libertà.

 

Ikke Bravo en Barbara von Brandenburg neuriën meteen zachtjes mee. Neuriën is zingen met gesloten mond waarbij het geluid zoals dat door de stembanden gemaakt wordt via de neus hoorbaar gemaakt wordt. Het volume dat met neuriën mogelijk is, is veel lager, onder meer omdat de als resonator optredende mondholte geen rol speelt. In de uitvoerende muziekpraktijk komt het voor dat neuriën voorgeschreven wordt. Dit wordt vaak aangegeven met de Italiaanse muziekterm Bocca chiusa. (wikipedia)

09:04 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22/10/2012

NIEUWE VRIENDEN

VRIENDEN VERLIEZEN EN NIEUWE VRIENDEN MAKEN

 

PREDULDE (gecomponeerd als inleiding)

 

GEESTVERWANT

Iemand die in denken, voelen en streven met een ander overeenstemt; gelijkgezinde.

 

HET EERSTE WOORD DAT MIJ OP DEZE GRAUWE MORGEN TE BINNEN SCHIET!!!

PARTITA (of ouverture)

ZIELSVERWANT (of tweelingziel)

Twee sterren zijn onverwachts bij een andere ster op bezoek. Na lange geheime onderhandelingen omtrent de diepe betekenis van de woorden ‘ziel’ en ‘geest’ nemen ze afscheid van elkaar.

Ze reizen terug. Elk naar zijn ligplaats in het heelal. Duizend lichtjaren uit elkaar.

‘Duizend lichtjaren’ is dichterlijk dichterbij dan het vertrouwde woord ‘ver weg’.

 

ABERRATION*** de dwaling (v), afdwalen, de afdwaling (v) 

Vandaar dat het begrip ‘zielsverwant’ niet te omschrijven is.

Waarschijnlijk een woord geciseleerd in geelkoper door een diepgelovige

vereenzaamde dichtersziel op zoektocht naar zichzelf.

Een raadselachtig sprookje dus!!!

 

ABERRATION***

une aberration optique qui produit une image floue et aux contours irisés.

09:16 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15/10/2012

FRANZ SCHUBERT

DE GROTE-TERTSTOONLADDER!!!

Wordt ook wel majeur toonladder genoemd en is de basis van de muziek. Het is de toonladder die iedereen kan opnoemen

Een ordening van tonen van laag naar hoog of van hoog naar laag

Do-Re-Mi-Fa-Sol-La-Si-Do

 

Lieber Herr  Franz SCHUBERT,

Met veel aandacht hebben wij de fraaie uitgave DUOS für PIANOFORTE UND VIOLINE. Sonatinen Op. 137. N° 1-3 doorgebladerd. Als wij het goed begrepen hebben is een sonatine een sonate van kleinere afmeting, dikwijls ook van luchtigere stemming licht van karakter, met doorgaans een minder gecompliceerde doorwerking en slechts twee of drie delen in plaats van vier.

Helaas, daar wij, Barbara von Brandenburg en Ikke Bravo, muzieknotenblind zijn hebben we er geen notenbalk van kunnen ontcijferen. Een notenbalk zou volgens onze opzoekingen een basiselement in standaard muzieknotatie zijn. Meestal uit 5 evenwijdige horizontale lijnen op gelijke afstand waar muziek op genoteerd kan worden. Van links naar rechts merken wij ‘open’ en ‘gesloten’ bolletjes op en tussen de lijnen. Op de notenbalk wordt iedere toon van een toonladder op een eigen plek genoteerd. Het notenschrift is voor ons beiden al even vreemd en geheimzinnig als de vroegste hiërogliefen op een Egyptische Obelisk  afgeleid van een oeroud beeldschrift. Onze  naïeve vraag is, kunnen wij als ongeletterde en eveneens muziekblind ook ten volle genieten van de muziek?

Lieber Herr, wij hopen snel een antwoord van U te mogen ontvangen.

 

 

WEES GEGROET

 

 

 

Barbara Von Brandenburg und Ikke Bravo

11:11 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08/10/2012

A>>T>>S

Afstand>>Tijd>>Snelheid

Zelfs de tweeslachtige wijngaardslak die bij haar verplaatsingen nooit schijnt op te schieten ontsnapt niet aan Tijd-Afstand-Snelheid. De Franse geleerde Jean Cadart die dertig lange jaren de Escargot de Bourgondië heeft bestudeerd verteld Ikke Bravo dat de huisjesslak kan zingen, bang van water is maar onvoorstelbaar sterk. Zonder moeite draagt het weekdier die 20 gram weegt een last van 250 gram met zich mee. Dat heeft Jean Cadart proefondervindelijk bewezen door een zware kei op het slakkenhuis te kleven en vast te stellen dat het dier zich moeiteloos in een golfbeweging verplaatst. In volle snelheid legt de escargot een afstand af van 70mm per minuut. Per uur maakt dat 4200 mm. Al lachend stopt de geleerde zijn pijp en zegt. Een volwassen mens doet het niet sneller. Hij rekent het wel even uit als het moet !

08:57 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01/10/2012

GOEDE STER

Een Goede Ster ligt duizend lichtjaren verwijderd. Ikke Bravo is er zich wel van bewust dat hij pas halfweg de reis is en de last die hij meedraagt niet minder maar ook niet meer wordt.

Afstand>>Tijd>>Snelheid gaat bij de Mens altijd samen.

Zomer1947. Het is een halve dag flink doorstappen van zijn geboortedorp in de Polders naar het Noordzeestrand. Tijdens de lange avontuurlijke reis moet de 12jarige Ikke Bravo voordurend aan de boterhammen, belegd met smout en schellen spek, de drinkpulle karnemelk en de drie oogstappelen denken die Moeder Bravo in een zelfgemaakte linnenrugzak heeft mee gegeven samen met de wijze raad: Niet alles ineens opeten hoor. Pas wanneer je echt honger hebt. Een appel wanneer je halfweg naar zee bent, een appel wanneer je op het strand voor het eerst in je leven naar de zee kijkt en de laatste en grootste appel voor de terugweg bewaren.

Wat een verre avontuurlijke reis en voor het eerst helemaal alleen. De jonge maar dappere Ikke Bravo legt in zijn geheugen een reeks beelden vast. Het aantal vette ossen in deze en gene weide. Een korenveld links en een aardappelveld wat verderop rechts. De boerderij omringd met populieren, het ‘Vleruskot’ genoemd waar naar het schijnt een weerwolf zo groot als een paard ronddoolt. Een rijtje van 7 knotwilgen langs een gracht. De bochten van de verharde weg vol karensporen gevuld met regenwater. Her en der een verlaten bunker uit de pas voorbije oorlog (Atlantikwall) met hun schietgat richting zee, nu bewoond door zwermen vleermuizen die bij avondschemering actief zijn. Het enige zoogdier dat kan vliegen.

Altijd de wolken in de gaten houden om te weten of er onweer op komst is, evenals de stand van de zon om te schatten hoe laat het is.

Hij is zeker dat de lange reis vol gevaren voor altijd in zijn geheugen is gegrift. Bij zijn thuiskomst heeft hij over de zee weinig te vertellen. Veel baren (golven) zoutwater zegt hij schouderophalend. Over de ontmoeting met de gevleugelde Weerwolf zo groot als een boerenpaard geraakt hij niet uitgepraat. Op de dorpschool moet hij in de klas op het krijtbord een tekening maken van het beest. Steigerende hengst met vlerken (woord uit 1812 voor vleugels) van een reusachtige vleermuis.

Hij is de held van de dag. Bravo Ikke… Nogmaals het verhaal overdoen zegt de meester.

 

Vlaamse Volkverhalenbank

Nummer: SVANB0076-0077

 

In het Vleruskot in Leffinge werkte een knecht die weerwolf was. Op een dag had een andere boer gevraagd of hij de knecht een tijdje in dienst mocht nemen. De boer van het Fleruskot stond het toe, maar waarschuwde de andere boer er wel voor dat de knecht een weerwolf was en dat hij de knecht dus maar beter niets in de weg kon leggen.

Bovendien mocht de boer s’nachts de deur niet sluiten. Toen de weerwolf bij de boer in dienst was, had de dienstbode de deur echter toch gesloten. De weerwolf stond te briesen en te zweten en sprong door het raam naar buiten.’s Avonds hoorde de boer een geklop op zijn raam en hij zag een wolf staan, die zo groot was als zijn beste paard.

08:54 Gepost door Oras | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |